HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mitthems styrelse ser över uthyrningspolicy

Sundsvall Efter Hem & Hyras artikel igår om Mitthems grundkrav för uthyrning till personer med försörjningsstöd har styrelsen för Mitthem reagerat. Igår kritiserades kraven av politiker.

Mitthem godkänner försörjningsstöd som inkomst. Men kräver då både borgen och referenser.

Både oppositionsråd Jörgen Berglund och kommunalråd Peder Björk blev upprörda när de uppmärksammades på hur ”Grundkrav för att hyra bostad” är formulerade på Mitthems hemsida.

Läs ocksåUppsalahem slopar inkomstkrav på hyresgäster

– Läser man Mitthems uthyrningspolicy, såsom det står formulerat på hemsidan idag, får man uppfattningen att det ställs hårdare krav på de som har försörjningsbidrag,  kommenterade Jörgen Berglund Hem & Hyras artikel igår.

Mitthems ägare, Sundsvalls  kommun, har beslutat om att försörjningsstöd ska räknas som vilken inkomst som helst vid ansökan om bostad. Länsstyrelsen omnämner det politiska beslutet i positiva ordalag i sin nya rapport ”Hemlöshet – en fråga om bostäder”.

– Vi har fått signaler om att en del inte fått kontrakt på grund av att de uppgett försörjningsstöd som inkomst. Men nu har vi förtydligat och understrukit för Mitthem att ett försörjningsstöd ska räknas som en tillräcklig inkomst, säger Berglund.

Läs ocksåMycket kraftig ökning av sociala kontrakt

Men Mitthem kräver istället att de med försörjningsstöd ska kunna uppvisa ”ytterligare säkerhet som tex borgen och goda hyresreferenser”.

Tillägget får både kommunalråd Peder Björk och oppositionsråd Jörgen Berglund att höja på ögonbrynen.

– Att ställa ytterligare krav på dem med försörjningsstöd går emot själva tanken som kommunen hade med förslaget som kommunledningen anammade för över två år sedan, säger Peder Björk.

Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

Mitthems styrelseordförande Sigge Godin befinner sig i Stockholm när Hem & Hyra fick tag i honom i förmiddags.

När han får texten på hemsidan uppläst för sig håller han med om att kravet på både borgen och referenser kan ifrågasättas. 

– Jag är på resande fot nu och jag ska ta och spana på det där till veckan. Men det verkar ju som att med de tilläggskraven är det lika tufft för de med försörjningsstöd som tidigare, säger han.

Tom Emanuelz, vice ordförande i Mitthems styrelse, meddelade i ett mail för en timme sedan att: 

”Styrelsen för Mitthem kommer att utvärdera ett eventuellt behov av förändring vid kommande styrelsemöte”.

Läs också Krav på blivande hyresgäster ska kartläggas av Boverket Allt fler tvingas bo trångt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.