Annons

Möllevången i fokus för mer polisövervakning – kamerorna kan bli smartare

Malmö Polisen har satt upp ett tiotal nya övervakningskameror i Malmö. Majoriteten finns i bostadskvarteren runt Möllevångstorget och knarkhandeln är den främsta orsaken. I framtiden kan kamerorna komma att automatiskt leta efter brott eller misstänkta.
En av polisens kameror på Möllevången.

Totalt 43 poliskameror kommer att följa vad som sker på Malmös gator när utrustningen är på plats. I en jämförelse har Stockholm 58.

Arbetet med att dra ledningar och montera stolpar har pågått under vintern och Malmö stad står för kostnaderna. De flesta av de nya kamerorna finns redan på plats i bostadskvarteren runt Möllevångstorget med en majoritet av hyreshus. Det handlar bland annat om kvarteren mellan torget och Södervärn och runt Jesusparken (Se faktarutan).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I stadsdelen sitter redan flera poliskameror och nu skapas ett övervakningsstråk som gör det omöjligt att korsa Möllevången i öst-västlig riktning utan att bli filmad.

Freddy Nilsson, kommunpolis.

– Vi ser en stor problematik kopplat till den öppna droghandeln och det drar till sig andra typer av brott. Det är den stora anledningen och det finns en liknande problematik runt Triangeln, säger Freddy Nilsson, kommunpolis i lokalpolisområde norr.

Problemen på Möllevången har eskalerat under senare år. Läget med den stora genomströmningen av människor, möjliga kunder för langarna, är en bidragande orsak.

Läs ocksåSå svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder"Bilden visar Stefan Sundquist, ombudsman på föreningen DHR,

– Det är väldigt öppet nu och vi ser en förskjutning där de försöker ta mark, säger Freddy Nilsson.

Annons
Så här kan det se ut när polisen filmar på Möllevångstorget. Bilden är från en brottsutredning.

I framtiden kan kamerorna bli betydligt mer effektiva än idag. Ett projektet med “automatisk bildanalys” leds av polisens nationella operativa avdelning (NOA). Nationellt forensiskt centrum (NFC) testar just nu program för automatisk analys av filmer.

Andra program som intresserar polisen kan i realtid och på automatiserad väg identifiera personer via signalement och göra analyser av vad som syns på skärmarna. De kan följa enskilda individer från kamera till kamera baserat på hur de ser ut. När det uppstår folksamlingar eller rörelser på oväntade tider och platser kan systemet slå larm. Om en människa eller väska blir liggande på marken märker systemet detta och varnar operatörerna.

Läs ocksåAnn-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån"Bilden visar Ann-Louise Söderbom, hon går med rullator efter en hjärnblödning.

– Det vi gör nu är att tillsammans med rättsavdelningen titta på vilka förutsättningar vi har. Tanken är att vi på en ledningscentral ska kunna effektivisera arbetet när det har hänt något. Men jag kan inte säga något om tidpunkten för det,  säger Pia Glenvik, projektledare för det nationella kameraprojektet på NOA.

Vy från en av polisens kameror på Rosengård.

Arbetet med övervakningskameror i offentliga miljöer och bostadsområden möter betydligt mindre motstånd nu än för några år sedan, det menar polisen.

–  Min personliga uppfattning är allmänheten är positivt inställd till kamerabevakning och syftet. Sedan finns det alltid personer som tycker att man drar det för långt, säger Freddy Nilsson.

Annons

Anneli Philipson är chef på Hyresgästföreningens enhet för utveckling och opinion i Malmö. Så här kommenterar hon utvecklingen i Malmö mot bakgrund av att kamerorna sätts upp i anslutning till områden med bostads- och hyreshus:

Det är bra att hyresgästers trygghet i bostadsområdet tas på allvar, samtidigt som det är angeläget att värna den personliga integriteten. Därför är det viktigt med tydliga regler kring lagringstid och åtkomst och att dessa efterlevs, säger hon.

Anneli Philipson, Hyresgästföreningen.

Kamerorna kan signalera trygghet för vissa och motsatsen för andra, tror hon.

Vi ser att det är stor skillnad på att kameraövervaka torg och andra mer publika platser jämfört med att kameraövervaka gatan framför bostaden. I praktiken skulle man som hyresgäst i ett kameraövervakat område konstant vara övervakad när man lämnar hemmet. Och det ska nog väldigt mycket till för att få allmän acceptans för den senare delen.

Fakta: Polisens kameror i Malmö

Här sitter kameror sedan tidigare:

Möllevångstorget 3 st, Södra Parkgatan/”Knarkrondellen” 2 st, Sallerupsvägen (polisstation) 2 st, Seved 5 st, Lindängen centrum 2 st, Rosengård 13 st, Stortorget/Södergatan 4 st

Här sätts nya kameror upp:

Möllevångstorget, Claesgatan, Falsterbogatan/Jesusparken, Simrishamnsgatan/Jesusparken, Södra Parkgatan/Ystadsgatan, Sofielundsvägen, Södra Förstadsgatan/Södervärn, Rasmusgatan, Bo Widerbergs plats/Triangelstationens södra uppgång, Rådmansgatan/Triangelstationens norra uppgång.

Polisens önskelista på ytterligare kameror:

Hermodsdal, Nydala, Värnhemstorget, delar av Norra Grängesbergsgatan och ”nöjesstråket” på Bergsgatan.

Fotnot: Sammanställningen bygger på uppgifter från Malmö stad, Polisen och Länsstyrelsen i Skåne.

Läs också Bovärden Henrik inspekterade spis – blev hotad med kniv: "Tänkte på min familj" Missbrukar kameror för att trakassera och vräka - "straffet": myndigheten skickar brev Här är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.