Annons

Känd artist förlorar tvist om extralägenhet i Göteborg

Göteborg Redan 2011 tecknade han hyresavtalet för tvårummaren i centrala Göteborg. Men de senaste två åren har han inte varit där. I stället har andra personer hyrt lägenheten i andra hand, utan värdens tillstånd. Nu förlorar musikern kontraktet.
Foto: Sarthak Navjivan/Unsplash
Artisten hävdar att han behöver extralägenheten i Göteborg, bland annat för att kunna arbeta i olika musikprojekt där. Men hyresnämnden ger värden rätt att häva kontraktet.

Han är musiker, låtskrivare och producent och har såväl en solokarriär som samarbeten med internationella stjärnor på sitt CV. Artisten har sin fasta adress i Stockholm, men i både privat- och yrkeslivet har han också behov av en lägenhet i Göteborg.

Hyreskontraktet för tvårummaren i stadens centrala delar tecknades 2011. Nu har privatvärden sagt upp det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Huvudanledningen: Lägenheten har hyrts ut olovligt i andra hand minst tre gånger. Den senaste andrahandshyresgästen flyttade in 2017 och bor fortfarande kvar, trots att hyresvärden sagt upp kontraktet. Värden vill att lägenheten går till någon i den omfattande bostadskön i stället.

Tvisten gick till hyresnämnden i Göteborg.

Där opponerade sig artisten. Han behöver extralägenheten, dels för att umgås med sitt barn som bor hos mamman, men också i sitt arbete. Han har löpande kontakt med många musikerbekanta i Göteborg för olika projekt.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Artisten uppger att han inte bott i lägenheten på två år, på grund av att han inte träffat sitt barn. Han försöker få till stånd ett regelbundet umgänge och kommer då att behöva bo där igen.

De personer som bott i lägenheten har varit inneboende, som har flyttat ut när artisten använt lägenheten. Att de folkbokfört sig på adressen kände han inte till.

Men hyresnämnden tror inte på att artisten haft inneboende. Eftersom han inte varit i lägenheten på två år har personen som nu bor i lägenheten använt den så självständigt att det är fråga om en otillåten andrahandsupplåtelse. Eftersom andrahandsuthyrningen har pågått länge – och fortfarande pågår – behöver inte värden förlänga kontraktet.

Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

Hyresnämnden bedömer inte heller att artisten har behov av lägenheten som ett nödvändigt bostadskomplement. Återigen är det frånvaron i två år som talar emot det.

Annons

Artisten mister alltså kontraktet. Senast den 31 juli måste värden få tillbaka nycklarna.

Hyresnämndens beslut kan fortfarande överklagas till Svea hovrätt. Enligt artistens juridiska ombud finns dock inga sådana planer.

Läs också Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.