Annons

Nacka kommun utreder svart hyreshärva

Nacka Över 20 personer har varit skrivna på villan i Nacka. Men ägaren påstår att hon bor själv. Nu utreder kommunen fastigheten som tidigare varit känt som nav för svarta lägenhetsaffärer.  

Fastigheten i Nacka har gjort sig känd vid ett flertal tillfällen tidigare. I beslut från både hovrätten och hyresnämnden antas huset utgöra en viktig länk i ett systematiserat bedrägeri som utförs enligt följande exempel:

Person A har en bostadsrätt som hen vill realisera vinsten i och behöver då någonstans att bo. Personen folkbokför sig på adressen i Nacka.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Person B har en attraktiv hyresrätt i Stockholm och är beredd att byta till sig Person A:s påstådda lägenhet i Nacka. Mot svarta pengar.

Person B:s hyresvärd kontrollerar Nackafastigheten i lägenhetsregistret innan bytet godkänns och ser då att huset består av fyra lägenheter. Folkbokföringen kontrolleras också. Så långt ser allt rätt ut.

Men i själva verket finns inga lägenheter på Nackaadressen. Det är en vanlig villa. Lägenheter har registrerats, som det nu misstänks av både polis och rättsinstanser, falskeligen i syfte att just kunna genomföra svarta lägenhetstransaktioner. Personen B kan inte flytta dit eftersom den inte existerar, och det är det som nu kommunens lantmäterienhet tittar närmare på genom att lägga ut ärendet på en extern revisionsbyrå.

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

– Eftersom vi nu fått indikationer på detta måste vi agera säger Helga Hedén, lantmäterichef i Nacka.

Hem & Hyra granskade fenomenet redan för ett år sedan då det enligt jurister och polis finns ett flertal sådana fastigheter i Stockholmsområdet. Skillnaden med Nackaadressen är att här finns motstridiga dokument inskickade av den som påstår sig vara ägaren till fastigheten. I december 2014 registreras fyra lägenheter, två treor, en tvåa och en femma på sammanlagt 393 kvadratmeter.

Annons

Två år senare kommer en ansökan om att ta bort lägenhetsnumren. Underskriven med samma persons namn fast med olika handstilar.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

– Av nån anledning som jag inte vet varför har det blivit lägenhetsnr i huset. Det kommer post hit som inte tillhör denna adress, står det att läsa i den nya ansökningen.

Sammanlagt har 21 personer varit folkbokförda på adressen de senaste åren. Flera av personerna har förekommit som parter i hyresnämnden och/eller hovrätten i ärenden som handlat om skenbyten av lägenheter.

Sara Björkeholm är jurist och har haft flera ärenden som handlat om Nackaadressen och andra liknande fastigheter i Stockholm.

– Lägenhetsregistret infördes för att förbättra kontrollen på fastigheter. Istället har det blivit ett verktyg för att kringgå systemet, säger hon.

Hem & Hyra har varit i kontakt med fastighetsägaren som säger att hon inte ansökt om någon registrering av lägenheter. Det har skett utan hennes vetskap. I övrigt vill hon inte kommentera omständigheterna.

Annons

– Jag kan få skit för det, säger hon.

Revisionsbyråns rapport förväntas vara klar nästa vecka.

– Då vet jag mer hur jag ska agera, säger Helga Hedén.

Stockholm stad, där problemet antas vara störst, har också uppmärksammat fenomenet med skenbytesadresser och aviserade i fjol att ett arbete pågår för att komma åt oriktigheter. I dag hänvisar de till stadens fastighetsbolag och Lantmäteriet.

– Eventuella frågor om hur det fungerar och om det behövs förändringar kring kvalitetskontroll/lagförändringar hänvisar vi till lantmäteriet, säger Johanna Dillén, stadsingenjör på stadsbyggnadskontoret i Stockholm.

Läs också Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.