Annons

Nästan alla passivhus pallar kylan

Nyheter När kvicksilvret sjunkit under 20 grader har passivhusens förmåga att hålla värmen satts på prov. På de allra flesta håll har husen utan värmesystem klarat testet utan problem, visar en rundringning som Hem & Hyra gjort. ​
Så kallade passivhus, det vill säga hus med supertjock isolering som till allra största del värms upp med hjälp av hyresgästernas kroppsvärme och spillvärme från vitvaror och hemelektronik, blir allt vanligare. I dag finns det närmare 1 000 lägenheter som är byggda eller håller på att byggas med sådan teknik.
Men hur klarar de att hålla en anständig temperatur inomhus vid den kyla som präglat landet de senaste veckorna?
På de flesta håll har tekniken fungerat utan problem, enligt Hem & Hyras rundringning.
– Det har fungerat jättebra. Vi har haft 21 grader inomhus trots att det varit 18 grader kallt ute. Jag vet dock att en granne som bor på bottenplan har anmärkt på att det är kallt på golven, säger Elisabeth Söderlindh, som bor i en passivhustrea i Kungshamn på Västkusten.
 
I Värnamo har det kommunala bostadsbolaget Finnvedsbostäder  40 lägenheter på Oxtorget som är passivhus. Enligt vd:n har Börje Göransson har passivhusen hållit värmen på ett utmärkt sätt. Men telefonerna har ändå gått varma om kalla lägenheter när den småländska kommunen haft upp emot minus 25 grader.
– De äldre husen har haft svårt att hålla värmen. Gamla hus har inte passivhusens isolering och fönster, säger Börje Göransson.
Marks Bostads AB invigde i december fyra radhuslägenheter i Horred nära Varberg. På nyårsdagen frös en av värmeväxlarna, som förser lägenheten med varmluft när det behövs, sönder. Det ledde till att systemet tömdes på vatten och alla fyra lägenheter blev utan tillskottsvärme. En av hyresgästerna säger till Borås tidning att hon haft 12 grader i lägenheten.
– Vi har satt in elelement i lägenheterna och vi kommer att kompensera hyresgästerna för den kostnaden. Troligen hade värmeväxlaren en fabrikationsfel som kommer att gå på garantin, men det är ändå tråkigt, säger vd:n Magnus Hjelmgren.
 
I Växjö invigde kommunala Hyresbostäder förra året de högsta husen i Sverige som har stomme av trä och byggda med passivhusteknik. De har varit lite svårare att hyra ut än bostadsbolaget räknat med eftersom hyresnivån är hög. Nästan hälften av de 63 lägenheterna står tomma. Men kylan har inte varit något bekymmer.
– Lägenheterna håller 21 grader även om det varit mellan 15 och 20 grader kallt ute. Ett värmebatteri i varje lägenhet tillför varmluft när det behövs och det har fungerat alldeles utmärkt, säger Erik Hallonsten, projektledare på Hyresbostäder.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Lennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet Unika solenergihus invigs i Fjärås Nytt bostadskvarter invigt Passivhus går hem i Värnamo Öbo bygger om och bygger nytt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.