Annons

Nej i länsrätten till Öbo-modellens ”tvilling”

Örebro ​- Det finns inte tillräckliga skäl för att göra en annan bedömning av Öbo-modellen än den vi gjort, säger kommunstyrelsens ordförande i Örebro, Staffan Werme (fp). Men i Helsingborg har länsrätten dömt ut ett liknande lånesystem som Öbo-modellen.

​När kommunalägda Helsingborgshem försökte införa ett liknande lånesystem som Öbo-modellen satte länsrätten stopp.

Annons
Modellen ansågs strida mot lagen.
Liksom inom Öbo, skulle Helsingborgshem hjälpa resurssvaga hyresgäster att ta lån.
Beslutet överklagades till länsrätten som i mitten av mars 2008 kom med sin dom.
Länsrätten upphävde kommunens beslut. Rätten ansåg att det inte är förenligt med lagen att hjälpa vissa medborgare att ta lån.
– Jag är ju jurist själv och juridik är ingen exakt vetenskap, utan det är alltid en bedömning utifrån vad som är mest relevant i dagsläget, säger kommunstyrelsens ordförande i Örebro, Staffan Werme.
Har du gjort bedömningen utifrån dina juridiska kunskaper eller utifrån dina politiska intressen att ombilda hyresrätter till bostadsrätter?
– Så länge det inte finns något prejudicerande fall så finns inga tillräckligt vägande skäl för att göra en annan bedömning av Öbo-modellen än den vi har i dag, säger han.
Länsrättens dom i Helsingborg är inte prejudicerande. Och för att få veta om Öbo-modellen strider mot lagen måste någon överklaga kommunfullmäktiges beslut – om Öbo-modellen skulle gå igenom i morgon.
Om någon överklagar beslutet om att införa Öbo-modellen och länsrätten gör samma bedömning som i Helsingborg. Hur långt är du då beredd att gå? Det är ju ändå inte en prejudicerande dom.
– Det är upp till Öbo:s styrelse hur de vill hantera frågan. Hos oss som kommun och ägare ligger intresset mer i att få igång en förändring i stora homogena bostadsområden än på vilket sätt det sker, säger Staffan Werme.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut" Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.