Annons

Nej till kvitta hyror mot städning

Malmö Kvinnan menade att hon redan hade städat av sin hyresskuld. Men nu tvingas hon betala värden drygt 25 000 kronor efter ett beslut i tingsrätten.

I samband med att ägarförhållandena runt fastigheten strukturerades om för några år sedan blev det lite rörigt. Vem skulle egentligen ha hyran? Fyra av betalningarna, 22 716 kronor, hamnade därför fel. Så beskriver kvinnan via hyresgästföreningens ombud hur hyresvärdens krav uppstod i en skrivelse till länsstyrelsen från i maj.

Kvinnan menar att hon kom överrens med en representant för företaget om att städa tre trapphus under ett års tid. Sedan skulle problemet med skulden vara löst.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men den nuvarande hyresvärden Amir Fastigheter har en annan bild av vad som hänt och menar att det aldrig funnits någon plan på att låta städning lösa skulden och att ingen städning heller har skett. Kvinnan lät deponera summan hos Länsstyrelsen i Skåne i väntan på att konflikten skulle lösas.

I somras gick värden till tingsrätten med ett krav på att få lyfta de låsta pengarna. Domstolen går nu på samma linje och har beslutat att länsstyrelsen ska betala ut beloppet till fastighetsägaren. Enligt beslutet ska hyresgästen även stå för rättegångskostnaderna, 2800 kronor. Kvinnan har inte lämnat några nya uppgifter till rätten och domen faller utan att att någon formell prövning har gjorts, en så kallad tredskodom.

Annons
Fakta: Deponering av hyra

Om en hyresgäst anser sig ha rätt till nedsatt hyra på grund av brister eller om det uppstår konflikter runt hyresnivån finns möjlighet att tillfälligt låsa pengarna hos länsstyrelsen. På det här sättet kan hyresgästen undvika att bli utkastad även om värden inte får några pengar direkt.

Läs också Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera" Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut" Höjd hyra efter slarv med trappstädningen Inte riskfritt deponera del av hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.