HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nej till politikerförslag – befarar att hyresgäster får betala kommunal verksamhet

Svalöv De styrande politikerna i Svalöv vill bilda en koncern där det allmännyttiga bostadsbolaget ingår. Ingen bra idé, menar Hyresgästföreningen.
Foto: Petra Martinsson/Gry Ellebjerg
Peter Olsén på Hyresgästföreningen ser stora risker med att föra över kommunala bostadsbolag till koncerner.

– Vi ser jättestora risker och man kan fråga sig varför man vill göra detta. Vi har dåliga erfarenheter, det blir alltid så att det är bostadsbolagen som anses gå bra och som får föra över pengar till de andra verksamheterna, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen.

De styrande politikerna vill flytta över olika kommunala verksamheter till ett koncernbolag. Svalöv styrs idag av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna, med stöd av Liberalerna. Förslaget har upprört oppositionspartierna, framför allt för att beslutet anses hastas fram. När ärendet var uppe i kommunfullmäktige i slutet av maj drev oppositionen igenom en minoritetsåterremiss. Nu tar kommunfullmäktige upp ärendet igen i nästa vecka. Sedan minoritetsåterremissen har ett folkligt initiativ startat som kräver en folkomröstning. Bakgrunden är framför allt att politikerna vill driva igenom förslaget på kort tid.

Läs ocksåOve kände kallt stål i nacken – tänker aldrig mer nattvandra

På onsdagen skickade Hyresgästföreningen in ett remissvar. Hyresgästföreningen är kritisk till förslaget med motiveringen att det finns en stor risk att pengar från Svalövsbostäder förs över till annan kommunal verksamhet. En kommunkoncern kan användas till att föra över vinster från bolag som går bra till bolag med sämre ekonomi.

”De pengar som hyresgästerna betalar in i form av hyror skulle alltså användas till annan kommunal verksamhet, vilket i praktiken innebär en dubbelbeskattning av hyresgästerna. Pengarna från Svalövsbostäder ska stanna i bostadsbolaget och komma hyresgästerna till godo genom underhåll, nybyggnation och investeringar i existerande fastigheter”.

Enligt Peter Olsén blir det allt vanligare att bostadsbolag blir del av kommunkoncerner. HFAB i Halmstad är ett exempel.
– Där är bostadsbolaget bland annat med och sponsrar en flygplats.

Läs ocksåJonas Nygren lämnar Hyresgästföreningen

Hem&Hyra har sökt kommunalråd Teddy Nilsson (SD). På Sverigedemokraternas lokala hemsida skriver han att förslaget om en ny bolagsstyrningen kommer att ge besparingar på miljoner. Den direkta effekten, skriver han, är positiva förutsättningar när det kommer till hur bolagen exempelvis redovisar moms.

Förra året beslutade politikerna om en utdelning från Svalövsbostäder till kommunen på fyra miljoner kronor. Det väckte protester.

Läs också Hyresgästföreningen går med medvetet underskott Därför har värden sagt upp alla hyresgäster - infekterad konflikt med stora pengar på spel Corona stänger Hyresgästföreningens lokaler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.