Annons

Nej till starksprit ja till vin ibland

Gävleborg Alla kommunala bostadsföretag säger i princip nej till sprit. Men öl eller vin kan gå bra ibland. Det visar Hem & Hyras granskning av företagens representation.

Hem & Hyra har frågat de kommunala bostadsföretagen i länet om deras kostnader för representation till anställda och affärskontakter. Störst representationskonto har Gavlegårdarna. Minst har Ljusdalshem.

I fråga om policy för om och när alkohol får serveras är de tio bolagen tämligen ense; starksprit ska inte förekomma över huvud taget men öl eller vin kan serveras i begränsad mängd i undantagsfall. De flesta bolagen anger den begränsade mängden till ett glas öl eller vin. Sandvikenhus har angett 1-2 glas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På frågan vilka i företaget eller styrelsen som har representationsrätt har fyra bolag svarat att bara vd kan representera; Aefab i Ovanåker, Ljusdalshem, Nordanstigsbostäder och Ockelbogårdar. Faxeholmen i Söderhamn har svarat att vd och ordförande och ibland ledningsgruppen kan representera men det ska stämmas av med vd.

Annons

För Hudiksvallsbostäders räkning kan hela ledningsgruppen representera och i Bollnäsbostäders namn kan flera anställda representera efter avstämning med respektive chef.

Gavlegårdarna och Hoforshus svarar att verksamhetschefer med attesträtt eller budgetansvar kan bjuda personal eller kontakter på företagets bekostnad.

Läs ocksåHyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"Bilden är ett montage. Bilden visar Jens Larsson, vd för Aneby Bostäder.

Sandvikenhus är jämte Bollnäsbostäder och Faxeholmen de enda bostadsföretag där styrelsens ordförande har rätt att använda representationskontona. Hos Sandvikenhus kan alla chefer som har kund- och affärskontakter representera.

Annons

Sandvikenhus skriver i ett mail mot bakgrund av att en av deras mellanchefer bjöd affärskontakter på starköl klockan ett på natten att företaget kommer ”att göra ett tillägg till våra riktlinjer för personalarbete och det är att alla måste ansöka i förväg på en särskild blankett. Detta kommer att tas upp på nästa styrelsemöte”.

Fakta: Bolagens policy
Alfta-Edsbyns Fastighets AB Ingen starksprit. Vin och öl vid särskilda tillfällen.
Bollnäsbostäder Kommunens policy är vägledande. Representation sker på arbetstid. Ingen alkohol serveras i normalfallen.
Faxeholmen Ingen starksprit. Vin och öl vid särskilda tillfällen.
Gavlegårdarna Vid såväl extern som intern representation som företaget är värd för ska måttfullhet och sparsamhet iakttas.
Hoforshus Ett glas vin eller öl vid bolagsstämmor, 50 årsfirande, pensionering. Om gäster bjuds på lunch bör det vara dagens lunch.
Hudiksvallsbostäder Ej alkohol.
Ljusdalshem Normalfallet är lunch utan alkohol.
Nordanstigsbostäder Ingen sprit. Ev vin eller öl i samband med mat.
Ockelbogårdar Följer kommunens policy.
Sandvikenhus Bjuder inte på alkohol i normalfallen. Men gör det på vissa medarbetarfester; 1-2 glas vin eller starköl.
Läs också Aida trodde att möglet skulle döda henne Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan" Förskola blir lägenheter i Malå Här säljer allmännyttan gärna – men inga köper

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.