Annons

Nej till turister i hyreslägenheter

Halmstad En 1:a i Halmstad för 10 000 i månaden? Trots att bostadsbolagen inte tillåter det passar flera hyresgäster i kustorterna på att hyra ut sina lägenheter och tjäna en extra slant under turistsäsongen.– Hyran är så hög. Det känns trist att behöva jobba hela sommaren och så ska alla pengarna gå till hyran, säger ”Jessica”, en av de hyresgäster som annonserat ut sin lägenhet på nätet.
Jessica, som egentligen heter något annat, hyr ut sin lilla lägenhet för runt 2500 kronor i veckan under turistsäsongen.
– Jag är student och kommer inte att vara här i sommar. Då känns det surt att behöva betala för den.

Ulf Hofstedt är marknadschef på det kommunala bostadsbolaget HFAB i Halmstad. Han är medveten om att det finns hyresgäster som hyr ut bolagets lägenheter utan tillstånd.
– Det är ju inget vi som hyresvärdar är glada för, vi har ju ingen kontroll över de hyresgästerna.
I sommarorten Falkenberg några mil norrut får det kommunala Falkenberg Bostads AB årligen förfrågningar från boende som vill hyra ut.
– Gäller det ett par veckor över sommaren säger vi nej, säger uthyrare Lisbeth Svensson. Men det är säkert några som hyr ut ändå.
 
Enligt Hyresgästföreningens jurist Alexandra Trossling kan olovlig andrahandsuthyrning i värsta fall leda till uppsägning.
– Man riskerar sitt kontrakt och vi skulle aldrig rekommendera någon att hyra ut utan tillstånd, poängterar Alexandra Trossling.
Varken HFAB eller FABO har upplevt något större problem i samband med otillåten uthyrning. Ulf Hofstedt menar att det inte finns så mycket hyresvärden kan göra för att förhindra det.
– Upptäcker vi att någon hyr ut utan kontaktar vi hyresgästen, säger Ulf Hofstedt. Men ofta har det gått några veckor och uthyrningen har redan upphört.

Annons
Fakta: Andrahandsuthyrning


Ska du studera eller arbeta på annan ort har du rätt att hyra ut din lägenhet i andra hand. Likaså om du vill provbo med en sambo. Annars är det upp till hyresvärden om han eller hon vill ge tillåtelse till uthyrningen.– Det är aldrig tillåtet att hyra ut i andra hand för att tjäna pengar, säger Alexandra Trossling, Hyresgästföreningens jurist. Man får inte ta ut någon överhyra, det vill säga mer än den hyra man själv betalar till värden. Det är tillåtet att ta ut ersättning om lägenheten är möblerad. Det finns exempel på när hyresnämnden godkänt påslag med 10-15 procent av möblernas värde, per år. Tar man ut för mycket kan andrahandshyresgästen kräva tillbaka pengarna.

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Staten vill höja hyran med 80 procent för Tommys slitna statartorp: ”Blåser det ute så viftar gardinerna” Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.