Annons

Nej – värden måste inte byta ut gamla elkontakter

Göteborg Med nya jordade vägguttag i lägenheten kunde hyresgästen inte använda gamla elapparater. Han kräver att värden byter ur stickkontakterna. Men det är för mycket begärt enligt hyresnämnden.
Foto: Istockphotos

Det började med en omfattande ombyggnad i centrala Göteborg. Privatvärden bytte bland annat från ojordade till jordade vägguttag.

Men då fick en hyresgäst problem. Han kunde inte längre använda all elektrisk utrustning eller armatur, eftersom de gamla stickkontakterna inte passade i uttagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen vände sig till hyresnämnden och krävde ett åtgärdsföreläggande. Han ville värden skulle tvingas återställa möjligheterna till belysning.

Att gamla hyresgäster, som han själv, ska behöva anlita elektriker för att byta stickkontakter till en hög kostnad ser han som orimligt.

Annons

Hyresvärden protesterade. Bytet till jordade vägguttag medför ingen brist i lägenheten och någon skyldighet att byta ut hyresgästens gamla stickkontakter finns inte.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Och nämnden går på värdens linje. Bytet av vägguttag innebär en ökad elsäkerhet och kan inte anses ha medfört hinder och men i nyttjanderätten, vilket krävs för beslut om åtgärdsföreläggande.

En hyresvärd kan heller inte inom ramen för ett åtgärdsföreläggande tvingas åtgärda hyresgästens egendom.

Annons

Hyresgästen överklagade beslutet till Svea hovrätt, som dock gjorde samma bedömning som hyresnämnden.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.