HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nej – värden måste inte byta ut gamla elkontakter

Göteborg Med nya jordade vägguttag i lägenheten kunde hyresgästen inte använda gamla elapparater. Han kräver att värden byter ur stickkontakterna. Men det är för mycket begärt enligt hyresnämnden.
Foto: Istockphotos

Det började med en omfattande ombyggnad i centrala Göteborg. Privatvärden bytte bland annat från ojordade till jordade vägguttag.

Men då fick en hyresgäst problem. Han kunde inte längre använda all elektrisk utrustning eller armatur, eftersom de gamla stickkontakterna inte passade i uttagen.

Läs ocksåSkuldsanering ökar i Jönköping och Kalmar

Hyresgästen vände sig till hyresnämnden och krävde ett åtgärdsföreläggande. Han ville värden skulle tvingas återställa möjligheterna till belysning.

Att gamla hyresgäster, som han själv, ska behöva anlita elektriker för att byta stickkontakter till en hög kostnad ser han som orimligt.

Hyresvärden protesterade. Bytet till jordade vägguttag medför ingen brist i lägenheten och någon skyldighet att byta ut hyresgästens gamla stickkontakter finns inte.

Läs ocksåDuschsovande man vräks efter dyr vattenskada

Och nämnden går på värdens linje. Bytet av vägguttag innebär en ökad elsäkerhet och kan inte anses ha medfört hinder och men i nyttjanderätten, vilket krävs för beslut om åtgärdsföreläggande.

En hyresvärd kan heller inte inom ramen för ett åtgärdsföreläggande tvingas åtgärda hyresgästens egendom.

Hyresgästen överklagade beslutet till Svea hovrätt, som dock gjorde samma bedömning som hyresnämnden.

Läs ocksåHon tar sig inte in i förrådet - anmäler värd för diskriminering
Läs också Det lönar sig att ta hjälp av Hyresgästföreningen Vräkt efter vanvård i Varberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.