Annons

Norrlands nya fastighetsjätte granskas

Haparanda Det stormar en hel del om Rikshem, Norrlands nya fastighetskung. Affärsklipp i toppskiktet har avslöjats och vice vd har fått sparken. Nu sätts bolaget under lupp.

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsägare. Och för några veckor sedan slukade jätten även hela Akelius fastighetsbestånd i Norrland. 47 bostadsfastigheter med 1 700 lägenheter i Haparanda, Umeå och Östersund ingick i köpet.

Det egentliga klivet in i landets norra regioner gjordes tidigare i år när Rikshem gjorde sin första stora Norrlandsaffär med Lulebo och Luleå kommun där 1 600 lägenheter ingick i dealen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Rikshem, som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF Pension, har nu fått en del att reda ut inom bolaget.

Dagens Industri avslöjade för några månader sedan att fyra toppchefer på Rikshem lånat ut pengar till bolaget för att några år senare få tillbaka pengarna med råge. Den utlånade summan på 50 miljoner betalades tillbaka med 118 miljoner och cheferna gjorde därmed en vinst på närmare 70 miljoner på fyra år.

Annons

Avslöjandet har rört om ordentligt i grytan och den 9 december offentliggjordes att vice vd Ilija Batljan får sparken. Bakgrunden är, enligt pressmedddelandet, att Batljan ”initierat större fastighetsaffärer i eget bolag utan att informera styrelsen” och att han ”tecknat ett bostadshyreskontrakt med annan part utan att inhämta styrelsens synpunkter”.

Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

– För oss i styrelsen är det självklart att vice vd inte kan bedriva fastighetsaffärer i privat regi och det är därför vårt förtroende för honom är förbrukat. Styrelsen tycker att detta är mycket tråkigt då Ilija Batljan gjort berömvärda insatser och varit mycket viktig för företagets framväxt, säger Mats Mared, styrelseordförande för Rikshem, i pressmeddelandet.

Enligt DI har Ilija Batljan också varit ansvarig för en uppgörelse i Kista utanför Stockholm, där grannarna till ett av Rikshems byggprojekt köptes ut för att snabba på en överklagandeprocess kring en detaljplan. Enligt DI ska Rikshem ha betalat 100 000 kronor var till de 26 medlemmarna i bostadsrättsföreningen. Uppgifter som Rikshem häromdagen tillbakavisade delvis. Betalningen gjordes till själva bostadsrättsföreningen inte till enskilda medlemmar och ska enligt bolaget ha rört sig om en ersättning för störningar.

Nu anser Rikshem att det är dags att syna sig själva i sömmarna. Ordförande har därför beslutat om en oberoende granskning av bolaget. ”Detta görs efter en tid av rykten kring bolagets verksamhet och personer i ledande befattning” skriver Rikshem i sitt pressutskick.

Annons
Läs ocksåRoger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”

– Jag har beslutat att tillsätta en granskning av bolaget vilket jag också har förankrat med styrelsen. Det har under en tid förekommit allvarliga anklagelser mot bolaget. Arbete med granskningen kommer att inledas omedelbart. Granskningen välkomnas av vd Jan-Erik Höjvall, säger Mats Mared, styrelseordförande för Rikshem.

Fakta: Rikshem AB (publ)

Är ett av Sveriges största privata bostadsbolag.
Rikshem äger och hyr ut bostäder i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Linköping, Västerås, Norrköping, Helsingborg, Malmö, Jönköping, Huddinge, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Södertälje, Solna, Kalmar, Nyköping, Sigtuna, Ale och Knivsta.
Sedan den 1 december 2015 finns Rikshem på plats i Luleå där de äger och förvaltar cirka 1600 lägenheter. De har även planer på att bygga cirka 500 nya lägenheter under de kommande åren inom Luleå kommun.
Bostadsbolaget räknar med att få tillträde till Akelius fastighetsbestånd i Haparanda, Umeå och Östersund den första februari 2016.
Rikshems mission är att vara ”den nationella allmännyttan” med ambitionen att ”erbjuda ett tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen”. Och att ”vara en långsiktig samarbetspartner till kommuner, landsting och statliga myndigheter.”
Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF.

Läs också De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade" Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige” Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.