Annons

”Nu blir det fritt fram för skojare och busar”

Stockholm "Det blir lättare för oseriösa hyresvärdar, vi kommer att få jaga istället för att kunna stoppa dem från början." Det säger Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström om förslaget till ändringar i förvärvslagen. Antalet köp av hyresfastigheter i Stockholm ökar kraftigt. Hittills i år har 412 förvärvsärenden registrerats. Det är mer än dubbelt så många än samma tid förra året.

Regeringens utredare Lars Dirke vill ta bort prövningen av nya hyresvärdar. Antalet ärenden i hyresnämnden är få, cirka 20 fall om året. Av de 59 fall som avgjordes under perioden 1998-2006 var det bara 16 som ledde till att köpet stoppades, 14 av dem av hyresnämnden i Stockholm.

Istället ska det bli lättare att tvinga hyresvärdar i illa skötta hus att skaffa en extern förvaltare. Att få igenom en tvångsförvaltning blir också lättare i fastigheter där ägaren är ny. Det förslaget kompenserar inte avskaffandet av förvärvslagen, enligt Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm:

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det kommer att bli fritt fram för skojare. Här ger man dem en chans att under kortare eller längre tid härja runt innan det går att stoppa dem, konstaterar han.

Annons

Förslaget att ta bort prövning av nya fastighetsägare kommer i en uppgång av antalet fastighetsaffärer. Från att ha varit runt 400 förvärv per år, beräknas årets siffra landa runt 900 i Stockholm.

– Ökningen beror på tre saker. Hyresvärdarna vill realisera övervärden i fastigheterna, ombildningen till bostadsrätt fortsätter och kommunerna har blivit bättre på att anmäla förvärv, säger Bengt Öhman.

Annons
Läs ocksåVäsby ville plocka ut 167 miljoner – olagligt

I ett yttrande till utredningen påpekar han att kontrollen har en preventiv verkan, oseriösa hyresvärdar vet om att de blir granskade och undviker att köpa nya hyreshus. I Malmö avskaffade kommunen själva förvärvsprövningen i slutet av 1980-talet. Men de ändrade sig igen när problemen med oseriösa fastighetsägare ökade.

Läs också Sollentuna lovar att följa lagen Lunds kommun struntar i granskning av fastighetsägare Hyresgästföreningen överklagar beslut Köp av Musköten prövas inte i Hyresnämnden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.