Annons

Lunds kommun struntar i granskning av fastighetsägare

Lund ​För att förhindra oseriösa fastighetsägare från att köpa hyreshus kräver lagen att kommunen ska låta Hyresgästföreningen yttra sig över alla försäljningar. Men de senaste två åren har det inte kommit ett enda ärende från Lunds kommun.
− Med Malmö kommun har vi ett gott samarbete. Men Lund sköter sig inte, säger Björn Johansson, utredare på Hyresgästföreningen.
 
Det får konsekvenser. I slutänden är det hyresgästerna som blir lidande, menar han. Därför har han skrivit ett brev till kommunstyrelsen där han undrar vilka delar av lagen som Lunds kommun anser vara tillämpliga på Lunds kommun.
 
Christer Malmberg på Mark- och exploateringskontoret ansvarar för handläggningen:
 
− Det har tagit lång tid med att få svar. Så jag har bedömt ärendena själv. Har det varit välkända fastighetsägare har det känts onödigt att skicka dessa till Hyresgästföreningen, säger han.
 
Men du känner till lagen?
 
− På något sätt har jag inte följt lagen ja.
 
Christer Malmberg uppskattar att ett 30-tal förvärv av hyresfastigheter har gjorts under den aktuella perioden.
Hem & Hyra skrev i förra numret om ett av dessa köp: problemhusen på Stiftsvägen 2–12 som tagits över av ökända fastighetsägare vid årsskiftet. Just det fallet kan Malmberg inte dra sig till minnes.
 
− Men jag förstår ju nu att det är viktigt, Lund vill inte ha några oseriösa fastighetsvärdar, säger han och lovar bättring i framtiden.
 
Björn Johansson på Hyresgästföreningen är inte överraskad över hur handläggningen misskötts.
 
– Det tyder på en stor okunnighet, säger han.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Brandfarliga bostäder hyrs ut till nyanlända i Hultsfred Fredrik ny vid klubban i Kalmarföreningen Kroppkakan Allt färre lokaler byggs i ditt kvarter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.