Annons

Sollentuna lovar att följa lagen

Sollentuna Sollentuna kommun kommer att följa lagen. Det har kommunen i dag försäkrat Hyresgästföreningen i Stockholm.

Bakgrunden är att kommunen var på väg att ge två ombildade bostadsrättsföreningar förvärvstillstånd, utan att först hämta in Hyresgästföreningens yttrade. Det hade i dessa fall varit ett brott mot lagen om förvärvstillstånd.

Ärendet gäller de två föreningarna Nattvakten 1 och 4 i Norrviken, med sammanlagt 130 radhuslägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Hyresgästföreningen i onsdags begärde att få handlingarna från kommunen för sitt yttrande, så blev beskedet att förvärvstillstånden redan var klara.

– Ja, det blev en miss från vår sida, vi ska se över våra rutiner, sade Ulrika Hellström, exploateringschef på kommunen, i torsdags förmiddag.

Annons

Redan vid lunchtid ändrade sig dock kommunen i de aktuella ärendena. Detta sedan P-O Brogren, pressansvarig på Hyresgästföreningen i Stockholm, besökt kommunen.

Läs ocksåVäsby ville plocka ut 167 miljoner – olagligt

Beskedet kom tämligen omgående.

– Vi följer lagen.

Annons

Förvärvstillstånden, som skulle godkänts av kommunstyrelsen i kväll, dras nu därför tillbaka i avvaktan på Hyresgäst-föreningens yttrande.

Läs också"Nu blir det fritt fram för skojare och busar"

Enligt lagen om förvärvstillstånd är kommunen skyldig att inhämta Hyresgästföreningens yttrande innan man tar beslut. Dock kan man göra undantag när bostadsrättsföreningar ska ta över fastigheter, men det förutsätter att kommunen först kontrollerat att röstningsproceduren vid ombildningen gått rätt till. Det hade inte skett i de två aktuella fallen.

Läs också Lunds kommun struntar i granskning av fastighetsägare Hyresgästföreningen överklagar beslut Köp av Musköten prövas inte i Hyresnämnden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.