HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu får alla Svenska Bostäders hyresgäster varsin brandfilt

Stockholm De allra flesta bränder startar i köket. Därför utrustar nu Svenska Bostäder sina drygt 25 000 lägenheter med varsin brandfilt – tillräckligt snygg att ha bland kokböckerna.
Foto: Svenska Bostäder

– Bränder är enormt kostsamt för oss, sedan 2013 har det kostat oss ungefär 19,6 miljoner. När vi har gått igenom statistik har vi sett att de allra flesta bränderna startar i köket, säger Bo Strömvall, säkerhetssamordnare på Svenska Bostäder.

Alla hyresgäster har redan brandvarnare i sina lägenheter.

Läs ocksåAnnette bars ut av brandmän - såg sitt hem försvinna

– Men inne i lägenheterna finns det inte så mycket mer vi kan göra förutom att då erbjuda dem en brandfilt också. Den är tillräckligt snygg för att ha bland kokböckerna i köket, det är viktigt att man vet var man har den och att den är nära till hands. En brandfilt gör ingen nytta i källaren, säger Bo Strömvall.

Målet är att alla lägenheter ska vara utrustade med en brandfilt i mitten av april 2015.

– Använder en hyresgäst brandfilten så har vi sparat in omkostnaderna för hela området.

Läs ocksåSomnade från spisen gång på gång – Varbergsbo får ändå bo kvar

Lägger ni inte lite väl mycket ansvar på hyresgästerna?

– Vi ålägger dem inte att göra någonting. Vi vill inte att folk ska göra illa sig eller spela hjältar. Brinner det rejält – lämna lägenheten. Men ofta är det mindre bränder vid spisen där brandfilten verkligen kan göra nytta, både för oss och för hyresgästen.

Läs också Så ser ditt ansvar ut vid brand i lägenheten I vinter kommer 1 200 svenska hem att brinna 65 000 hyresgäster får höjd hyra med 1,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.