Annons

Nu ryker 60-talsköken från Bergshamra – hyresgästerna förlorade renoveringskampen i hovrätten

Solna En fem års lång kamp för att få till en varsam renovering är över. Hyresgästerna i Bergshamra förlorade i hovrätten och därmed får värden Signalisten grönt ljus för att totalrenovera 304 lägenheter. Det innebär att de platsbyggda 60-tals köken som hyresgästerna ville bevara ska rivas ut. "Jag känner mig djupt besviken, men vi ger inte upp", säger hyresgästen Jan Bagge.
Man i 60-talskök
Foto: Linda Dahlin
Jan Bagge bor i samma lägenhet som han växte upp i då han fick överta hyresrätten efter sina föräldrar. ”För oss som bor här är det mer än bara en lägenhet, det är också omgivningen, grannarna, arbete, ja kort sagt mitt liv. Vi har inte gett upp kampen än", säger han.

I fem år har hyresgästerna i Signalistens hyreshus i Bergshamra protesterat mot bostadsbolagets planer på att totalrenovera samtliga 304 lägenheter i området och därmed kunna chockhöja hyrorna med drygt 50 procent.

Hem & Hyra har berättat om protesterna i flera artiklar under åren. Sedan 57 procent av hyresgästerna i Bergshamra överklagade tingsrättens dom som gav hyresvärden rätt till renoveringsplanerna, har de hoppats på att hovrätten skulle ta till sig deras överklagan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Avslår överklagan

Men i går, torsdag, kom domen där hovrätten helt avslår hyresgästernas överklagan om stambyte och ombyggnad av de drygt 300 lägenheterna.

Det innebär att Signalisten får rätt att renovera enligt planerna som innebär att bland annat de platsbyggda köken från 60-talet rivs ut, trots att hyresgästerna med hjälp av snickare, byggnadsingenjörer och forskare har visat att de går att behålla.

kvinna i kök
”Jag förstår att det är nödvändigt att rusta upp hus från 60-talet. Men det är helt orimligt att riva ut och slänga kvalitetskök som inte längre tillverkas idag. Det blir ett kulturarv som går i graven”, säger hyresgästen Karin Halvarsson.

Även badrum med allt porslin, dörrar och klädkammare ska rivas och ersättas med nytt. Golven ska rivas upp, vilket hyresgästerna också är kritiska till.

Hyresgästen Jan Bagge som är aktiv i Bergshamragruppen för sansade renoveringar är besviken över hovrättens dom.

Annons

– Jag är förstås djupt besviken med tanke på fem års arbete och det stora underlagsmaterial och bevis vi har tagit fram för att styrka våra krav på en mer varsam renovering. Både av många oberoende fackmän men också från oss boende och våra erfarenheter. Vi vet ju faktiskt vad som funkar och inte i många fall, säger han.

Kampen är inte över

Men hyresgästerna har inte gett upp, trots domen.

– Vi för samtal med Signalisten om justeringar av den totala urblåsning som man nu fått tillstånd till. Vi får se var det slutar. Men rättsapparaten verkar enbart gå på ägandets rätt, och det är i längden förödande, säger Jan Bagge.

Hyresgästerna i Bergshamra under en tidigare protest mot renoveringsplanerna.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Signalistens nya riktlinjer för renovering som en del i cirkulärt byggande, där hyresgäster får möjlighet att välja att ha kvar äldre kök som ett alternativ.

Men de nya riktlinjerna har inte gällt för Bergshamra då de planerna satte igång långt innan den nya hållbarhetspolicyn antogs.

Annons
Läs ocksåHyresgäster tar strid mot chockhyror – backas upp av forskare

Gamla stammar

Jimmy Blomqvist Larsson (S), ordförande i Signalistens styrelse, har sagt i en tidigare intervju med Hem & Hyra att det finns stora problem med gamla stammar i Bergshamra och de redan haft vattenskador som kostar stora belopp och därför är det nödvändigt med den omfattande renoveringen, men att de är beredda att göra justeringar i planen. ”Vi ska inte ha några renovräkningar”, sa han då.

Läs den nya intervjun med Jimmy Blomqvist Larsson här, där han kommenterar domen.

Jan Bagge nämner det pågående ombyggnadsprojektet i Bagartorp som exempel på ett projekt med de nya riktlinjerna.

Läs ocksåÖver 300 kök från 60-talet kan rivas – trots ny policy för hållbarhet: "Helt orimligt"kvinna i kök

– Vår förhoppning är att detta även ska komma Bergshamra till del och samtal har påbörjats. Vi ger inte upp kampen för våra hem, säger han.

Läs också Signalisten redo för dialog om renoveringsplanerna i Bergshamra: "Vi vill återfå förtroendet" Fastighetsägaren som renoverar så hyresgäster kan bo kvar: "Vi river inga kök" Grönt tänk kan rädda äldre kök – men hälften av värdarna river ut: "Dödar husets själ"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.