Annons

Nu ska Skellefteås vattennät spolas rent

Skellefteå ​Renspolningen av Skellefteås vattenledningar har startat. Ett arbete som kommer att ta hela sommaren. Under hela denna tid måste Skellefteborna fortsätta att koka sitt vatten och nu tackar kommunchefen dem för deras uthållighet.

Skellefteås dricksvatten är fortfarande långt ifrån friskförklarat. Rekommendationen att koka vattnet fortskrider och det troliga är att vattenkokningen pågår hela sommaren. Detta trots att inga prover än så länge visat på någon förekomst av parasiten Cryptosporidium.

I dagsläget är UV-anläggningen som ska rena vattnet på plats och det grannlaga arbetet att spola rent vattenledningsnätet och vattenreservoarerna har precis startat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De 40000 abonnenter, som får sitt vatten från Abborrverket, kommer, enligt kommunen, knappast att märka av spolningsarbetet. Möjligen kommer man att få lite lägre tryck i rören. I vissa områden kommer man att också att kunna se en lätt missfärgning på kranvattnet.

Spolningen kommer att genomföras tio gånger, samma antal gånger som ledningarna spolades i Östersund.

Annons

I ett pressmeddelande från kommunen uppmanas dock skellefteborna att vara sparsamma med vattnet.  

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

”Det är bra om alla medborgare är återhållsamma med vattenförbrukningen nattetid. Låt bli att starta exempelvis bevattning, tvättmaskin, diskmaskin eller uppfyllning av pooler”, skriver kommunen.

Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå kommun tackar för visad uthållighet.

– Vi vill tacka för det stora engagemanget som våra medborgare visar, men också för att de visar uthållighet med att fortsätta koka vattnet.

Annons
Läs ocksåOm varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procentEn kvinna i ett kök med vattenkranen på.

Samtidigt med renspolningen fortsätter Skellefteå kommun att leta efter källan till smittspridningen som gett 6000 skelleftebor magsjuka. Än så länge är ingen källa funnen.

Cryptosporidiesmittan blev känd för två månader sedan. Lika länge har skellefteborna kokat sitt dricksvatten.

Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Försvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende" Hyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.