HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ny makthavare inom Hyresgästföreningen sitter på dubbla stolar

Stockholm Greger Björkegren är på väg att bli ny makthavare inom Hyresgästföreningen i Stockholm. Privat sitter han med i bostadsrättsföreningens styrelse där han bor.

Turerna kring ordförandevalet i Hyresgästföreningen i Stockholm blir allt fler. Valberedningens kandidat till posten, Greger Björkegren, sitter som ersättare i en bostadsrättsförening sedan 2007. Det är ett uppdrag som inte går att förena med uppdrag i Hyresgästföreningen, som värnar om hyresrätten som en bra boendeform.

I Hyresgästföreningen på Östermalm Gunvor Åkerblom ordförande. För henne är uppgiften en nyhet.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

– Det hade jag ingen aning om. Det är ju inte så lyckat.

Greger Björkegren har informerat om förhållandena.

– Det går inte att ta bort uppdraget, bostadsrättsföreningen har aldrig möten och läggs ändå ner till sommaren. Det kostar onödiga pengar att ändra hos bolagsverket, säger han och fortsätter.

Annons
Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

– På den tiden blev man rekommenderad att bilda bostadsrättsförening för att hålla sig informerad. Vår hyresvärden hotade att sälja huset till ett ryskt bolag, vi har varit i hyresnämnden med det. Men jag har aldrig ens varit på möte och är inte intresserad av att köpa eller ombilda.

Jörgen Johansson känner Greger Björkegren från arbetet i den privata förhandlingsdelegationen.

– Han har fungerat bra och kan både vara lättsam och allvarlig. Men det här med bostadsrättsföreningen visste jag inte om. Men jag ser inte i nuläget detta som något hinder, säger han.

Läs ocksåVärden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstädaMan som sitter i en fåtölj.

Det gör däremot Mariana Fredriksson som är ordförande i Hyresgästföreningens regionala etik- och moralgrupp.

– Nej, det går inte. Att vara medlem i en bostadsrättsförening för att bevaka sina rättigheter går bra, men man kan inte vara drivande och sitta i styrelsen.

Annons

I det styrdokument som heter Förhållningssätt vid ombildning till bostadsrätt står att anställda och förtroendevalda ska ”inte medverka aktivt på något sätt och inte rösta ja vid förfrågan”. Förtroendevalda som inte följer stadgar och riktlinjer kan suspenderas, bli ifråntagna sina uppdrag, för viss tid eller för alltid.

Regionstyrelsen är det organisationsled som hanterar uteslutningar och suspension och i den sitter Greger Björkegren sedan 2009. Nu kandiderar han alltså till ordförandeposten. Och ser som en av Hyresgästföreningens viktiga uppgifter att arbeta mot ombildning.

Läs mer här:

Läs också Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.