Annons

Ny Norrköpingshyra påverkar över 18.000 lägenheter

Norrköping Kommunägda Hyresbostäder höjer hyrorna med 1,7 procent från årsskiftet. Men höjningen sker inte bara där - utan påverkar hyrorna för över 18.000 hyreslägenheter i Norrköping.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunägda Hyresbostäder är Norrköpings största hyresvärd.

Det kommunägda bostadsbolaget Hyresbostäder är den största hyresvärden i Norrköping med cirka 9 500 lägenheter. Inför kommande år begärde bolaget att få höja hyrorna med 3,7 procent, vilket låg betydligt högre än årets höjning med 1,58 procent.

Förhandlingarna med Hyresgästföreningen slutade däremot med en överenskommelse på 1,7 procent. För en lägenhet med en månadshyra på 6 965 kronor innebär höjningen ett påslag på 116 kronor i månaden. För hyresgäster i de nybyggda lägenheterna i Domaren, Kopparhusen, Mesen/Idyllen, Ormarna, Rambodal/Rotflyet, Skärblacka och Yllefabriken blir höjningen 0,8 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Vi har haft en bra diskussion och vi tycker att höjningen motsvarar vad man har i kostnadsökningar i taxor och underhåll. Det känns som en rimlig nivå som känns bra för båda parter, säger Jonathan Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen i Norrköping.

Trots att Hyresbostäder önskade en högre hyreshöjning är bolaget ändå nöjda med resultatet.

— Vi känner oss nöjda med nivån. Det är flera komponenter som ligger bakom höjningen, vi ser att taxor, inflationen och byggpriser ökar. Samtidigt vill vi fortsätta satsa på att renovera och underhålla, säger Victor Andersson, jurist på Hyresbostäder.

Annons
Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Väntar några särskilda satsningar för era hyresgäster?

— Vi har flera stora rotprojekt med stambyten på gång, det ska ske fönsterbyten och tapetseringar. Det handlar mycket om löpande underhållsåtgärder, säger Victor Andersson.

Men hyreshöjningen omfattar inte enbart hyresgästerna hos Hyresbostäder. Överenskommelsen innebär att hyran höjs lika mycket hos alla lägenheter som ingår i det så kallade rätt hyra-systemet, vilket omfattar över 18 000 lägenheter och ett flertal olika hyresvärdar. Till exempel bostadsbolag såsom Lundbergs, Heimstaden och Eklöfs, där hyresförhandlingarna ännu inte är avslutade.

Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

— Det pågår diskussioner fortfarande. Vi är flera som förhandlar hyrorna i Norrköping, men vad jag vet är det bara Hyresbostäder som är färdiga hittills, säger Jonathan Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

Kan det bli någon annan höjning än 1,7 procent för de som ingår i rätt hyra?

— Inte om man vill vara kvar i rätt hyra. Då är det 1,7 som gäller, säger Jonathan Andersson.

Läs också Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Landets högsta hyreshöjning hos Brigitta - kolla listan över årets värstinghöjningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.