HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny stämning: Prime living kräver Lunds universitet på 6 miljoner kronor

Lund Svartbygget med studentbostäder evakuerades i början av året. Det slutade med att Lunds universitet stämde fastighetsägaren Prime living på 3,4 miljoner kronor. Nu trappas konflikten upp ytterligare.
Foto: Kristina Wahlgren/Mikael Risedal

Bråket mellan den kritiserade fastighetsägaren Prime living och Lunds universitet har tagit en ny vändning. Lunds universitet stämde i somras Prime living på 3,4 miljoner kronor för avtalsbrott efter att universitetet tvingats evakuera de studentbostäder som man blockhyrt av Prime living. Bostäderna var undermåliga och hade därför dömts ut av miljönämnden. I samma veva uppdagades det att bygglovet löpte ut redan 2017, vilket tillika förvandlade hyresmodulerna med 200 lägenheter på Ole Römers väg till ett svartbygge.

Läs ocksåSkandalboende rivs för att ge plats åt nya studentbostäderFöre och efter. Prime Livings moduler (till vänster) ska rivas till förmån för nya studentbostäder, här enligt en idéskiss från Arkitema.

Nu har Prime living svarat på Lunds universitets stämningsansökan. I en genstämning kräver man 6,2 miljoner kronor av universitetet.

Lunds universitet har hävt avtalet mellan dem båda vilket enligt Prime living var helt obefogat. Företaget menar att det inte finns någon grund för uppsägningen, trots att miljönämnden dömt ut lägenheterna.

200 TOMMA LÄGENHETER I LUND. Se vår bildspecial från Prime livings hus.

Läs ocksåNya problem för skandalvärden: tomma lägenheter och böter

Summan på drygt sex miljoner kronor ska täcka uteblivna hyresintäkter. Men det räcker inte. Prime living hotar dessutom med att kräva ytterligare nästan 30 miljoner kronor av Lunds universitet. Prime living menar att Lunds universitet skulle ha betalat sammanlagt 35,8 miljoner kronor om universitetet inte hade valt att bryta avtalet i förtid.

Ulrika Verngren, sektionschef på Lunds universitet, menar att Prime livings agerande var väntat.
– Vi har haft det på känn och varit beredda på att något skulle komma. Vi känner fortfarande att vi har rätt i sak. Vi har ett ansvar som myndighet att hushålla med statens pengar. Vi kunde inte låta våra studenter bo kvar när det saknades bygglov och husen var belagda med brukarförbud, säger Ulrika Verngren.

Läs ocksåOviss framtid för 200 tomma lägenheter mitt i Lund

Hem & Hyra har förgäves försökt nå Prime livings vd. Han har tidigare sagt så här:

– Vår utgångspunkt är att det finns ett hyresavtal med Lunds universitet, säger Lars Wikström, vd för Prime living.

Men ni saknar ju bygglov för husen.
– Ja, vad ska man säga. Vet du hur länge husen ska stå? Hela situationen runt bygglovet vill jag inte heller utveckla. Och jag har inte hela bakgrunden eftersom jag är ny som vd. Jag kan inte säga mer, säger Lars Wikström.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Fakta: Vad är Prime living?
  • Prime living har utsetts till en av landets värsta hyresvärdar av Hyresgästföreningen i Stockholm efter problem kring ett bygge av 1 100 studentbostäder i Spånga i nordvästra Stockholm. Studenterna fick flytta in innan modulbostäderna var färdigställda.
  • I Spånga kräver studenterna halva hyran tillbaka.
  • I södra Skåne har Hyresgästföreningen valt att inte nominera några hyresvärdar till ”värsta värden” över huvud taget. Men i Lund har Prime livings studentbostäder dömts ut av miljöförvaltningen efter problem med väggar som sprack och fukt. Dessutom löpte det tillfälliga bygglovet ut 2017 och förnyades inte på grund av problem med tillgängligheten.
  • I Oxie står nästan var sjätte av skandalbolagets över 500 lägenheter tomma. Miljöförvaltningen i Malmö har tvingat Prime living att betala ett vite på 20 000 kronor.
Läs också Staten kräver skandalomsusad hyresvärd på 3,4 miljoner kronor Kommunen missade att utdömt studentboende var svartbygge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.