HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Staten kräver skandalomsusad hyresvärd på 3,4 miljoner kronor

Lund Lunds universitet tvingades evakuera det utdömda svartbygget med 200 studentlägenheter i början av året. Nu stämmer Lunds universitet värden Prime living, som utsetts till en av landets värsta hyresvärdar, på 3,4 miljoner kronor för avtalsbrott.
Foto: Kristina Wahlgren/Mikael Risedal

Studentboendet med 200 lägenheter skulle ge internationella studenter hem i bostadsbristens Lund. Men efter bara sju år står de fyra huskropparna tomma. I början av året evakuerades de sista studenterna. Hem & Hyra var där när den sista utbytesstudenten lämnade de nu övergivna modulerna.

Staten, genom Lunds universitet, stämmer nu den skandalomsusade hyresvärden Prime living på 3,4 miljoner kronor plus rättegångskostnader för avtalsbrott. Ersättningen gäller bland annat hyresnedsättning för lägenheter som inte har kunnat utnyttjas fullt ut men ska även täcka de kostnader som universitetet haft i samband med evakueringen av lägenheterna.

Läs ocksåKommunen missade att utdömt studentboende var svartbygge
Fukt, väggar som sprack och råttinvasion. Tre stora huskroppar med 221 lägenheter står övergivna och igenbommade efter att miljöförvaltningen dömt ut dem.

Problemen med studentboendet har varit så omfattande att Prime livning inte kan sägas att fullföljt sina plikter enligt det avtal som man haft med universitetet. Det menar Lunds universitet som lämnat in en 18 sidor lång stämningsansökan till Lunds tingsrätt, där man anklagar Prime living för ”ett väsentligt avtalsbrott”. I ansökan listas alla de brister som funnits i boendet:

 • Sprickor i fasader och fönster.
 • Fasadplattor som lossnat och fallit ned.
 • Tvättstugor som inte fungerat med trasiga maskiner.
 • Brister i tillgänglighet för funktionshindrade.
 • Förekomst av skadedjur. I huvudsak råttor.
 • Ovårdad utemiljö.
 • Brister i brandskydd.
 • Mögel i lägenheterna.
 • Färgsläpp, fuktbubblor, element som lossnat, brister i allmänbelysning.
 • Ej fungerande vitvaror i lägenheterna.

Fastighetsägaren Prime living är utnämnd till en av landets värsta värdar av Hyresgästföreningens region i Stockholm. Som Hem & Hyra tidigare berättat importerade Prime living husen som färdigmonterade moduler från Hong kong 2012 och har sedan dess hyrt ut dem till Lunds universitet, som i sin tur hyrt ut lägenheter till studenter från hela världen. Enligt Lunds universitet har det varit problem med husen redan från början men under 2017 accelererade problemen för att under 2018 bli akuta.

Delar av fasaden har lossnat och fallit ned. Dessutom anser kommunen att fasaden är för ful. Ett av kraven för att få fortsatt bygglov är att fasaden blir mer estetiskt tilltalande.

Efter en inspektion i fjor tog kommunens miljöförvaltning det ovanliga beslutet att döma ut lägenheterna. Lunds universitet tvingades därefter att i olika omgångar att tömma boendet. I början av året flyttade den sista hyresgästen ut och sedan dess har huskropparna gapat tomma. I samma veva uppdagades det att det tillfälliga bygglovet löpte ut redan för två år sedan och sedan dess inte förnyats på grund av problem med tillgängligheten.

Enligt Nikolas Pieta Theofanous, bostadschef på Lunds universitet, har man under vintern och våren fört förhandlingar med hyresvärden Prime living för att nå en lösning, dock utan framgång. Prime living har också fått ta del av stämningansökan i förväg men inte svarat på den, enligt Nikolas Pieta Theofanous.

– Vi har haft samtal med hyresvärden under våran och vi har försökt lösa det utan att behöva gå via tingsrätten men inte lyckats. Vi har inget intresse av att fortsätta hyra de här bostäderna, säger Nikolas Pieta Theofanous.

Prime livings tidigare vd Hans Sandén har uppgett för Hem & Hyra att man visst ska åtgärda alla problem kring boendet i Lund. Men enligt Ulrika Werngren, sektionschef på Lunds universitet, som deltagit i förhandlingarna med Prime living under våren, har bostadsbolaget fortfarande inte vidtagit några praktiska åtgärder i fastigheten.

Läs ocksåStudenternas hus sprackAri Beyeler tycker att hyran är hög för en lägenhet där mycket inte fungerar. ”Dörren till balkongen har aldrig funkat”, berättar han.

– Vi har inte sett någon ansats hos Prime living att de skulle göra några åtgärder och därför vill vi nu få ett avslut på det här, säger Ulrika Werngren.

När Hem & Hyra når Lars Wikström, nuvarande vd för Prime living, känner han inte till att Lunds universitet stämt bostadsbolaget och han vill inte lämna några kommentarer.

– Vi för ingen dialog med våra affärspartners via pressen, säger han.

Läs ocksåWang sist att lämna utdömt svartbygge

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Fakta: Prime living - skandalomsusad hyresvärd

 

 • Prime living har utsetts till en av landets värsta hyresvärdar av Hyresgästföreningen i Stockholm efter problem kring ett bygge av 1 100 studentbostäder i Spånga i nordvästra Stockholm. Studenterna fick flytta in innan modulbostäderna var färdigställda.
 • I Spånga kräver studenterna halva hyran tillbaka.
 • I södra Skåne har Hyresgästföreningen valt att inte nominera några hyresvärdar till ”värsta värden” över huvud taget. Men i Lund har Prime livings studentbostäder dömts ut av miljöförvaltningen efter problem med väggar som sprack och fukt. Dessutom löpte det tillfälliga bygglovet ut 2017 och förnyades inte på grund av problem med tillgängligheten.

  De 212 lägenheterna står nu övergivna.

 

Läs också Skandalboende rivs för att ge plats åt nya studentbostäder Ny stämning: Prime living kräver Lunds universitet på 6 miljoner kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.