HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunen missade att utdömt studentboende var svartbygge

Lund Skandalomsusade Prime livings studentboende i Lund har saknat bygglov i två år - en miss av kommunen som inneburit att bolaget kunnat fortsätta hyra ut. Först nu är boendet evakuerat sedan miljöförvaltningen dömt ut en tredjedel av lägenheterna.
Foto: Kristina Wahlgren
Delar av fasaden har lossnat och fallit ned. Dessutom anser kommunen att fasaden är för ful. Ett av kraven för att få fortsatt bygglov är att fasaden blir mer estetiskt tilltalande.

Prime livings studentboende med 212 lägenheter byggdes med tillfälligt bygglov år 2012. Tanken var att de fyra modulhusen skulle stå i tio år, men efter fem år löpte det tillfälliga bygglovet ut. Trots det kunde Prime living fortsätta hyra ut lägenheterna i ytterligare två år till Lunds universitet som i sin tur hyrde ut till internationella studenter.

Zhang Yujie flyttade ut redan för över en månad sedan. Nu hjälper han Wang Baoqiang med flytten från det utdömda studentboendet till ett nytt rum på Klostergården.

Som Hem & Hyra har berättat är studentboendet nu evakuerat. För en vecka sedan flyttade den siste studenten ut. Det ovanliga beslutet att akut evakuera hela boendet tog Lunds universitet efter att miljöförvaltningen dömt ut 60 lägenheter. Resterande bostäder fick Prime living på sig till sommaren att rusta upp, annars skulle även de lägenheterna få så kallat nyttjandeförbud.

Kommunen kräver att fasaden ska bli mer estetiskt tilltalande.

Prime living har ny ledning och enligt den nye vd:n Hans Sandén vill bolaget åtgärda alla de problem som finns: fasad som faller ner, väggar som spricker och fukt i badrum. De boende har dessutom klagat på problem med råttor. Idag fredag hade kommunens bygglovsavdelning möte med Prime living som utlovade bättring och även lämnade in en ny ansökan om tillfälligt bygglov, för att kunna fortsätta hyra ut lägenheterna. Men något löfte om bygglov har kommunen inte gett.

Problemen handlar inte längre enbart om tillgängligheten utan rör även det estetiska. Enligt Malin Sjögren, stadsarkitekt och ansvarig för bygglovsavdelningen, är fasaden inte tillräckligt tilltalande och kommunen kräver nu en åtgärdsplan.

– De vill ha en förlängning av bygglovet och vi kommer att ta ställning till deras ansökan. De vill kunna komma igång igen med uthyrning efter sommaren, säger Malin Sjögren.

Läs ocksåWang sist att lämna utdömt svartbygge

Men hur har ni kunnat missa att det saknats bygglov?

– Det kan man fråga sig. Det händer ibland att vi inte känner till att verksamheten fortsätter. Att det saknats bygglov har diarieförts men vi har inget larmsystem som utlöser, säger Malin Sjögren.

Vad är din uppfattning om Prime living?

Läs ocksåStudentlägenheter i Lund döms ut

– Vi är inte jättenöjda med Prime living. Det kan jag lugnt säga. Men vi får se hur det blir nu. Vi hade ett bra möte idag och det är en ny ledning. Sedan får vi se om det gör någon skillnad, säger Malin Sjögren.

De 212 lägenheterna står nu övergivna.

Fakta: Prime living - skandalomsusat bostadsbolag
  • Prime living har utsetts till en av landets värsta hyresvärdar av Hyresgästföreningen i Stockholm efter problem kring ett bygge av 1 100 studentbostäder i Spånga i nordvästra Stockholm. Studenterna fick flytta in innan modulbostäderna var färdigställda.
  • I Spånga kräver studenterna halva hyran tillbaka.
  • I södra Skåne har Hyresgästföreningen valt att inte nominera några hyresvärdar till ”värsta värden” över huvud taget. Men i Lund har Prime livings studentbostäder dömts ut av miljöförvaltningen efter problem med väggar som sprack och fukt. Dessutom löpte det tillfälliga bygglovet ut 2017 och förnyades inte på grund av problem med tillgängligheten.
Läs också Studenternas hus sprack Skandalboende rivs för att ge plats åt nya studentbostäder Ny stämning: Prime living kräver Lunds universitet på 6 miljoner kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.