HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ny värd – då chockhöjdes hyran

Eslöv Vid årsskiftet fick den 50-åriga hyresgästen i Eslöv en ny hyresvärd. Värden ansåg att hyran var för låg och vill därför höja den med drygt 80 procent.
Foto: Anna Hultberg
Endast några dagar efter att den nya hyresvärden tagit över fastigheten kom chockbeskedet. Värden ville höja hyresgästens hyra med drygt 80 procent.

Hyresgästen har bott i lägenheten i Eslöv i snart sju år. Vid årsskiftet bytte fastigheten ägare. Efter enbart ett par dagar som ny ägare meddelade den privata värden att han hade för avsikt att höja hyran med 3 378 kronor, vilket motsvarar en hyreshöjning på cirka 84 procent.

I dag betalar hyresgästen strax över 4000 kronor i månaden för sin 75 kvadratmeter stora tvåa. För att få tillstånd en höjning har hyresvärden ansökt om ändring av hyresvillkoren hos hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket
Annons
Fakta: Så bedöms din hyra

Hyresnämnden kan bara pröva om en lägenhet har en skälig hyra i förhållande till andra lägenheter. Hyran är inte skälig om den är påtagligt högre än hyran för likvärdiga lägenheter. Med likvärdiga lägenheter menas i första hand lägenheter med liknande standard där hyran har bestämts genom förhandlingsöverenskommelser enligt hyresförhandlingslagen.

Det är hyresvärden och hyresgästen som ska ta fram det jämförelsematerial som de vill ska ligga till grund för hyresnämndens bedömning.

Om det inte går att hitta några likvärdiga lägenheter i det aktuella området gör hyresnämnden en allmän skälighetsbedömning med hjälp av sin kännedom om hyresläget på orten.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.