Annons

Nya bud om bostadsförmedling – Uppsalahems kö flyttas över

Uppsala Tidigare var det tänkt att Uppsalahems kö skulle finnas kvar parallellt med den nya bostadsförmedlingen i Uppsala under sju år. Nu lutar det i stället åt att hela kön flyttas över.

– Det kom fram ganska tidigt att vi skulle behöva göra någon typ av lottning eftersom alla som anmäler sig till bostadskön under den första dagen får lika lång kötid. Vi hade också tänkt öppna upp för anmälningar ungefär två veckor innan själva startdatumet, för att ge alla samma chans att vara med från första dagen. Men ju mer vi har fördjupat oss i den här frågan, desto tydligare har det blivit att resultatet blir rättvisare om vi flyttar över Uppsalahems kö rakt av till det nya systemet i stället för att lotta, säger Joakim Palestro (S), ordförande i Uppsala bostadsförmedling AB.

Det var på ett styrelsemöte tidigare i februari som Uppsala bostadsförmedlings styrelse enhälligt fattade beslutet att föreslå för kommunfullmäktige att Uppsalahems och Studentstadens köer ska flyttas över till den nya kommunala bostadsförmedlingen, som drar igång sin verksamhet 1 juni i år. Studentstaden har meddelat att de hellre vill vänta till mitten av höstterminen med att flytta över sin kö, eftersom juni är högsäsong för dem. Det kan även bli aktuellt att de som i dag står i Stockholms kommunala bostadsförmedling för att söka lägenheter i Uppsala, men inte står i Uppsalahems kö, får ta med sig sin kötid in i det nya systemet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi ville veta om det skulle påverka de privata värdarnas vilja att gå med i kön om vi flyttade över Uppsalahems bostadskö, men i huvudsak sa de att de kommer vilja vara med oavsett hur vi gör. Men de ville att vi skulle titta på om vi kunde hitta en lösning även för dem som står i kö hos Stockholms bostadsförmedling, säger Joakim Palestro.

Än så länge är det här alltså bara ett förslag, men beslutet fattades enhälligt över de politiska blockgränserna i Uppsala bostadsförmedlings styrelse. Kommunfullmäktige tar upp frågan först 25 april.

Annons

Kommer ni att gå ut med information först efter att fullmäktige har fattat beslut?

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

– Nej, vi kommer att börja informera om detta innan dess, men vara tydliga med att beslutet inte är fattat ännu. Vår hypotes är att i stort sett alla som söker bostad i Uppsala står i Uppsalahems kö, i och med att den är avgiftsfri. På det viset blir det mindre dramatiskt om det här förslaget går igenom än om det inte gör det, säger Joakim Palestro.

Om det blir som bostadsförmedlingens styrelse föreslår måste de som flyttas över till den nya kön betala köavgiften på 290 kronor för att få behålla sin plats. Det kommer dock att dröja några månader innan man åker ur kön om man inte betalar sin avgift, bland annat med tanke på att folk kan vara bortresta under sommarmånaderna.

Annons

UNT skrev i går om det nya förslaget.

Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.
Läs också Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.