HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya bud om bostadsförmedling – Uppsalahems kö flyttas över

Uppsala Tidigare var det tänkt att Uppsalahems kö skulle finnas kvar parallellt med den nya bostadsförmedlingen i Uppsala under sju år. Nu lutar det i stället åt att hela kön flyttas över.

– Det kom fram ganska tidigt att vi skulle behöva göra någon typ av lottning eftersom alla som anmäler sig till bostadskön under den första dagen får lika lång kötid. Vi hade också tänkt öppna upp för anmälningar ungefär två veckor innan själva startdatumet, för att ge alla samma chans att vara med från första dagen. Men ju mer vi har fördjupat oss i den här frågan, desto tydligare har det blivit att resultatet blir rättvisare om vi flyttar över Uppsalahems kö rakt av till det nya systemet i stället för att lotta, säger Joakim Palestro (S), ordförande i Uppsala bostadsförmedling AB.

Det var på ett styrelsemöte tidigare i februari som Uppsala bostadsförmedlings styrelse enhälligt fattade beslutet att föreslå för kommunfullmäktige att Uppsalahems och Studentstadens köer ska flyttas över till den nya kommunala bostadsförmedlingen, som drar igång sin verksamhet 1 juni i år. Studentstaden har meddelat att de hellre vill vänta till mitten av höstterminen med att flytta över sin kö, eftersom juni är högsäsong för dem. Det kan även bli aktuellt att de som i dag står i Stockholms kommunala bostadsförmedling för att söka lägenheter i Uppsala, men inte står i Uppsalahems kö, får ta med sig sin kötid in i det nya systemet.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

– Vi ville veta om det skulle påverka de privata värdarnas vilja att gå med i kön om vi flyttade över Uppsalahems bostadskö, men i huvudsak sa de att de kommer vilja vara med oavsett hur vi gör. Men de ville att vi skulle titta på om vi kunde hitta en lösning även för dem som står i kö hos Stockholms bostadsförmedling, säger Joakim Palestro.

Än så länge är det här alltså bara ett förslag, men beslutet fattades enhälligt över de politiska blockgränserna i Uppsala bostadsförmedlings styrelse. Kommunfullmäktige tar upp frågan först 25 april.

Kommer ni att gå ut med information först efter att fullmäktige har fattat beslut?

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

– Nej, vi kommer att börja informera om detta innan dess, men vara tydliga med att beslutet inte är fattat ännu. Vår hypotes är att i stort sett alla som söker bostad i Uppsala står i Uppsalahems kö, i och med att den är avgiftsfri. På det viset blir det mindre dramatiskt om det här förslaget går igenom än om det inte gör det, säger Joakim Palestro.

Om det blir som bostadsförmedlingens styrelse föreslår måste de som flyttas över till den nya kön betala köavgiften på 290 kronor för att få behålla sin plats. Det kommer dock att dröja några månader innan man åker ur kön om man inte betalar sin avgift, bland annat med tanke på att folk kan vara bortresta under sommarmånaderna.

UNT skrev i går om det nya förslaget.

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster
Läs också Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.