Annons

Nya hyror för 3 000 i Eskilstuna

Eskilstuna Från noll till 200 kronors hyreshöjning. Det blev utfallet för de 2 100 hyresrätter inom Victoria Park i Eskilstuna som nu bruksvärderats. För övriga lägenheter inom företaget blir det en höjning med 1,13 procent.

Totalt 3 000 hyreslägenheter i Eskilstuna får nya hyror efter det att Victoria Park och Hyresgästföreningen nu enats i årets hyresförhandling.

För två tredjedelar av lägenheterna gjordes på initiativ av hyresvärden en så kallad bruksvärdering som underlag till förhandlingen. Något som innebär att lägenhetshyrorna jämförts med nivåerna för andra likvärdiga lägenheter i samma stad utifrån standard, läge och tillgång till service.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det ovanliga med just den här bruksvärderingen är att det togs ett så stort grepp. Fördelen med det var att vi fick systematik i arbetet och en likvärdig och konsekvent behandling, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Bruksvärdeshöjningen gäller lägenheter i Skiftinge, Råbergstorp, Myrtorp och Fröslunda.

Annons

Några hyresgäster som fick sina lägenheter bruksvärderade slipper hyreshöjning i år. Som mest höjs hyran med 200 kronor i ett enda slag. För lägenheter som genom bruksvärdet får en högre höjning fasas den nya hyran in stegvis med högst 200 kronor per år.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Att det blir olika justeringsnivåer i de olika lägenheterna beror på att tidigare hyresnivåer varit spretiga och skeva, säger Marcus Kjellin.

Nöjda med utfallet?
– Vi har ju skrivit under avtalet. Så, ja. Vi är nöjda. Arbetet har gjorts som regelverket föreskriver och under omständigheterna var det här det bästa som gick att få till för hyresgästerna.

Annons

För de cirka tusen lägenheter som inte ingått i bruksvärderingen, samt för nyproducerade och helrenoverade lägenheter, höjs hyran med 1,13 procent från 1 juli 2017.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

 

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.