Annons

Nya hyror för 35 500 hyresgäster hos privatvärdar i Göteborg

Göteborg Hyresgästerna hos Stena, Ernst Rosén och andra privatvärdar i Göteborg får hyrorna höjda med mellan 2,25 och 4,2 procent. Närmare 35 500 hushåll berörs av uppgörelsen. ”Det har varit väldigt, väldigt tuffa förhandlingar”, säger Madeleine Wiik, Hyresgästföreningen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Gustaf Görfelt
Stena Fastigheter, Ivar Kjellberg och Ernst Rosén är några av bostadsbolagen som berörs av hyresuppgörelsen. Från början ingick även Wallenstam, men de valde att göra en egen uppgörelse med Hyresgästföreningen redan under vintern.

De nya hyrorna gäller retroaktivt från och med den 1 april. Hyresvärdar som berörs är bland andra Stena Fastigheter, Ernst Rosén, Ivar Kjellberg, Skandia, Källfelt, Holger Blomstrand och Sigillet, men även en stor mängd småvärdar.

Höjningen är differentierad i fem steg mellan 2,25 och 4,2 procent. Vilken höjning man får beror på i vilket hus man bor. En stor del av hyresgästerna får en höjning på 3,72 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Krävde 9,73 procent

De privata hyresvärdarna har företrätts av Fastighetsägarna GFR, som från början yrkade på en hyreshöjning med 9,73 procent från den 1 januari.

Madeleine Wiik är en av förhandlarna hos Hyresgästföreningen Västra Sverige.

– Det har varit väldigt, väldigt tuffa förhandlingar. Vi har träffats vid ett 20-tal tillfällen. Det är beklagligt att Fastighetsägarna låste fast sig vid närmare 10 procent från början, det är svårt att komma någonstans när motparten lägger sig så högt, säger Madeleine Wiik.

Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.
Madeleine Wiik.

Wallenstam hoppade av Fastighetsägarnas förhandling under vintern och gjorde en egen uppgörelse med Hyresgästföreningen i januari, om att höja hyrorna med 2,7 procent från och med 1 februari.

Annons

Även Fastighetsägarna GFR fick till slut backa, men Hyresgästföreningen är ändå inte helt nöjda med slutresultatet.

”Supertuff situation för många”

– Det här är det bästa vi kunde få till med tanke på hur det ser ut, men det är en historiskt hög höjning som vi så klart inte hade önskat. Vi vet att det är en supertuff situation för många hyresgäster, säger Madeleine Wiik.

Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna GFR.
Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna GFR.

Fastighetsägarna GFR är å sin sida ”absolut inte nöjda” med uppgörelsen. Det säger vd Rikard Ljunggren.

– Det är alldeles för låga hyresnivåer, med tanke på den samhällsekonomiska utveckling vi sett det senaste året, säger Rikard Ljunggren.

”Ett veto som utnyttjas”

Han anser att det är på grund av hyressättningssystemet och Hyresgästföreningen som uppgörelsen tagit så lång tid.

Annons

– Vi får vänta tills Hyresgästföreningen hittar en nivå de går med på. Det är ett veto som utnyttjas. Därför sitter vi här nu, nio månader efter att förhandlingarna inleddes, säger Rikard Ljunggren.

Han pekar också på att trepartsöverenskommelsen från i fjol inte har underlättat processen som det var tänkt.

– Den har i och för sig inte tillämpats någonstans, så det är inte unikt för Göteborg. Det som är unikt här är att vi är så sena. Och det är ytterligare ett problem, att uppgörelsen nu är låst till april 2024. Många av våra medlemmar har svårt att få ihop sin ekonomi och det hade varit rimligare med en uppgörelse från 1 januari till 1 januari. Nu tappar medlemmarna tre månader, samtidigt som hyrorna är låsta i 12 månader till. Det är väldigt olyckligt, säger Rikard Ljunggren.

Läs ocksåÅrhundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

LÄS MER: Hem & Hyra sammanställer alla hyresuppgörelser i Västra Götaland och Sverige. HÄR är hela listan.

Läs också Rekordhöga hyreshöjningar – men nästa år kan bli ännu värre Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.