HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya lägenheter i Stenhagen och Kåbo får presumtionshyror

Uppsala Nu är hyrorna satta för nybyggena Pepparkakshuset i Kåbo och Opalen i Stenhagen. Hyrorna är presumtionshyror, vilket innebär att de kan vara högre än bruksvärdet för lägenheterna.

Det är Hyresgästföreningen och Uppsalahem som nu har kommit överens om vad det ska kosta att bo i husen när de är klara för inflyttning. Hyran för en tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter i Opalen kommer att ligga på 9328 kronor i månaden, beräknat på ett snitt i huset på 1900 kronor per kvadratmeter och år. I Pepparkakshuset i Kåbo blir det något billigare att bo. Där blir hyran för en tvåa på 60 kvadratmeter 8775 kronor, beräknat på snittet i huset på 1778 kronor per kvadratmeter och år. 

Tanken med presumtionshyror är att göra det lättare att bygga nya hyresrätter genom att göra det möjligt för ett bostadsbolag att tillsammans med Hyresgästföreningen eller en annan etablerad hyresgästorganisation komma överens om hyror som ligger över bruksvärdet, för att säkerställa att hyrorna täcker byggkostnaderna. Presumtionshyrorna måste sättas innan någon hyresgäst har skrivit kontrakt på att flytta in i huset och innebär att hyrorna inte får ändras genom bruksvärdering under de första 15 åren.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Pepparkakshuset byggs på Döbelnsgatan och kommer att rymma 132 lägenheter. I Opalen blir det 99 nya hyresrätter i ett bågformat hus på Citrinvägen nära Stenhagens centrum.

Läs också Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng Virginia blir trakasserad av tonårsgäng – vägras lägenhetsbyte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.