HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nya projekt ska få hyresgäster att engagera sig

Uppsala Boskola, levande kvarterslokaler och ett tryggare Gottsunda. Det är några av projekten inom ramen för Uppsalahems nya boinflytandeavtal med Hyresgästföreningen.
Foto: Monika Steczkó
Ett tryggare Gottsunda är målet med ett av projekten i Hyresgästföreningens och Uppsalahems regi.

– Jag är glad att vi har tecknat ett nytt boinflytandeavtal. Det var fem år sedan sist, säger Jens Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Uppsala-Knivsta.

Med det nya boinflytandeavtalet vill parterna fånga upp hyresgästernas engagemang och ge fler möjlighet att vara med att utveckla sitt boende och bostadsområde. Hyresgästerna garanteras också bättre information om underhållsplaner och planerade förändringar i Uppsalahems bostadsområden.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Inom ramen för avtalet har Hyresgästföreningen och Uppsalahem tillsammans arbetat fram förslag till olika projekt som ska öka hyresgästernas inflytande.

Annons

Hur skapar man trivsel, gemenskap och trygghet i nybyggda områden? Det är frågan för projektet ”Ny i Uppsalahem” som beskrivs som ”en möjlighet för Uppsalahem och hyresgäster att skapa kontakter under trevliga former”. I sommar ska Uppsalahem samla hyresgäster utomhus i partytält, bjuda på förtäring och informera om  bostadsbolagets uppdrag.

Boskolor för nya hyresgäster har arrangerats runt om i landet i Hyresgästföreningens regi. Nu är det Uppsalahems tur. Syftet är att informera personer som kanske aldrig bott i hyresrätt förut vad man ska tänka på för att undvika störningar, felanmälningar och hur man kan bidra till trivsel i grannskapet. Under våren och hösten kommer en förstudie att göras där man undersöker förutsättningarna för att dra i gång en Boskola i samarbete med Uppsala kommun.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Två av projekten riktar in sig specifikt på Gottsunda – ett trygghetsprojekt och ett om grannsamverkan, som båda är tänkta att dra igång i höst. Trygghetsprojektet innefattar natt- och trygghetsvandringar.

Annons

Ytterligare ett projekt går ut på att skapa fler mötesplatser för hyresgäster ute i bostadsområdena. ”För att minska oron i våra områden och förbättra relationen med våra hyresgäster vill Uppsalahem och Hyresgästföreningen ordna mötesplatser och intressanta aktiviteter för de som bor i våra områden, exempelvis våra ungdomar och unga vuxna” står det i projektbeskrivningen. Hyresgästföreningen åtar sig att inventera sina kvarterslokaler ute i bostadsområdena, undersöka hur de används på andra håll i landet och komma med förslag på lämpliga aktiviteter.

Fakta: Boinflytande

Syftet med boinflytande är att göra hyresgästerna mer delaktiga i sin boendemiljö och öka deras möjlighet att påverka.

En boinflytandekommitté med representanter från Hyresgästföreningen och Uppsalahem träffas minst fyra gånger per år för att utveckla, planera och utvärdera boinflytandeverksamheten.

Läs också Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.