HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya tv-nätet ett problem för många äldre

Göteborg Det nya systemet med tv via fiberkabel är svårt att installera för många äldre. Vissa hyresgäster blir dessutom tvungna att byta tv för att överhuvud taget kunna få bild i rutan.
Foto: Gustaf Görfelt
Josef Kaplan är 79 år och tittar normalt sett mycket på tv. Men sedan den 18 augusti har han fått nöja sig med videoband. Teknikerna från Framtidens service konstaterar att han måste byta tv-apparat om han vill kunna se programmen i fortsättningen.

79-årige Josef Kaplan i Gårdsten har haft svart i rutan i flera veckor, sedan nedsläckningen av kabel-tv-nätet i Angered nådde hans hus. Josef har ett abonnemang med Comhem, men varken han eller hans dotter Nina Kaplan har lyckats få den nya tv-boxen därifrån att fungera.

– Vi har ringt två gånger till Gårdstensbostäder och två gånger till Comhem. Sedan fick vi prata med en installatör fyra gånger, men det fungerar inte ändå. Pappa brukar titta mycket på nyheter, sport och Dr Phil, men nu har han fått vara utan tv i nästan en månad, säger Nina Kaplan.

Läs ocksåKonflikt om tv-kanaler efter indragen fibertv-kanaler

Samtidigt som Hem & Hyra besöker Josef Kaplan anländer två tekniker från Framtidens service. De arbetar heltid med att åka runt till hyresgäster hos allmännyttan för att hjälpa till med tv-problem

– Vi har hållit på i över ett år nu och är ute varje dag. Totalt har vi hjälpt ett par tusen hyresgäster vid det här laget, säger Johan Svensson, arbetsledare.

Han och hans kollega lyckas efter en stund få igång Josef Kaplans tv, men bilden är svartvit och brusar. Dessutom krävs en del trixande för att över huvud taget få mottagning. Utlåtandet är att Josef måste köpa en ny tv.

Läs ocksåDärför kan du inte se Kanal 5 längre

– Det är inte ovanligt att det är så när det kommer ny teknik. Jag var själv tvungen att byta tv:n när vi fick fiber hem, säger Johan Svensson.

Det är inte bara gamla tjock-tv-apparater som kan vara inkompatibla, även vissa platta måste ersättas.

– Fast det vanligaste problemet är att människor inte begriper hur fjärrkontrollen fungerar, då får vi förklara det. Speciellt när man blir äldre blir ju alla förändringar svårare att förstå, säger Johan Svensson.

Läs ocksåNej till att kunna se olika tv-kanaler samtidigt

Efter att tv-teknikerna gått sin väg lyckas Nina och Josef Kaplan ändå inte få bild i tv:n igen.

– Den här tv:n har fungerat galant innan, men nu går det inte alls. Min pappa är pensionerad busschaufför och själv är jag arbetslös. Det är inte så lätt för oss att bara trolla fram en tv. Jag tycker Gårdstensbostäder borde stå för det när de gör så här mot de gamla, säger Nina Kaplan.

LÄS MER:

Projektledaren: ”Inte vanligt att tv:n måste bytas”

Fakta: Framtidens bredband

Projektet med att ersätta kabel-tv med fiber och digital teknik i Göteborgs olika allmännyttiga bolag.

70 000 hushåll berörs.

För att kunna se på tv i det nya systemet krävs en IPTV-box och ett abonnemang.

Hyresgästerna får själva teckna abonnemang med någon av de olika operatörerna.

Nedsläckningen av kabel-tv-nätet påbörjades den 18 augusti i Angered och rullar nu över Göteborg i olika etapper.

Etapp 2 inleddes den 8 september och berör Frölunda och de västra delarna av Hisingen.

Den 6 oktober inleds etapp 3, som berör området från Olskroken och upp till Bergsjön.

Läs också Att behålla kabel-tv är inget tvång "Inte vanligt att tv:n måste bytas"