Annons

Nej till att kunna se olika tv-kanaler samtidigt

Göteborg Tidigare har familjen kunna titta på olika kanaler med sina tre olika tv-apparater. Men med fiber-tv kostar det plötsligt extra.
Det nya fiber-tv-nätet gör att familjen inte längre kan se olika kanaler på sina olika tv-apparater. Hyresnämnden säger nej till deras krav på att Poseidon ger dem fler boxar och abonnemang utan extra kostnad.

Det är de kommunala bolagens omställning till fiber-tv som ställt till det för familjen, som består av mamma, pappa och en tonårsdotter. De har tre tv-uttag i sin lägenhet och har tidigare kunnat titta på varsin kanal samtidigt om de velat.

Nu, med den nya digitala tekniken, är detta inte längre möjligt. Alla tre tv-apparaterna kan visserligen användas samtidigt, men inte visa olika kanaler. I stället skulle familjen behöva teckna ett extra abonnemang och köpa en extra digitalbox för varje tv. Det skulle innebära en engångskostnad på flera tusen och sedan löpande kostnader på ett par hundra kronor i månaden.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Mamman, som står på kontraktet, menar att det tidigare ingått i hennes hyra att kunna se på olika kanaler parallellt. Enligt avtalet om Framtidens Bredband, som är träffat mellan de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen, ska hyresgästerna hållas ekonomiskt skadeslösa vid övergången till digital tv.

Därför har kvinnan krävt att hennes hyresvärd Poseidon kostnadsfritt ska återställa möjligheten att se på olika kanaler. Annars ska bolaget betala 5 000 kronor i vite.

Både Poseidons vd Anders Söderman och Hyresgästföreningens förhandlingschef Pedram Kouchakpour var kallade som vittnen i målet i Göteborgs hyresnämnd. Med ledning av deras vittnesmål säger hyresnämnden nej till kvinnans begäran.

Annons
Läs ocksåStröp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktetHundratusentals svenskar utsätts varje år för våld i nära relation utan att gå till polisen.

Överenskommelsen mellan bolagen och Hyresgästföreningen går inte ner på så detaljerad nivå som i det här fallet. Att den tekniska utvecklingen gjort att man inte längre kan se på flera kanaler samtidigt medför inte hinder och men i kvinnans lägenhet, fastslår hyresnämnden.

Kvinnan har överklagat beslutet till hovrätten. Hyresgästföreningens jurist Roger Höög företräder henne.

– Det här handlar om människors hem. Då kan man inte bara komma in och bestämma saker hur som helst, säger han.

Läs ocksåMisshandlade grannen med bambukäpp – sägs upp

Roger Höög menar att det handlar om en principfråga, där Poseidon ensidigt ändrat avtalsförhållandet som gällt för hyreskontraktet tidigare.

– Poseidon spelar ett högt spel. Om de förlorar i hovrätten kan det få tråkiga konsekvenser för deras bredbandssatsning i stort. Det hade ju inte varit rocket science att bara slänga in ett par extra boxar istället, säger Roger Höög.

Annons

LÄS MER:

Efter protester: Släckningen av tv-nätet skjuts upp

Fortfarande oklara extrakostnader för kabelnedsläckning

Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.