HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nej till att kunna se olika tv-kanaler samtidigt

Göteborg Tidigare har familjen kunna titta på olika kanaler med sina tre olika tv-apparater. Men med fiber-tv kostar det plötsligt extra.
Det nya fiber-tv-nätet gör att familjen inte längre kan se olika kanaler på sina olika tv-apparater. Hyresnämnden säger nej till deras krav på att Poseidon ger dem fler boxar och abonnemang utan extra kostnad.

Det är de kommunala bolagens omställning till fiber-tv som ställt till det för familjen, som består av mamma, pappa och en tonårsdotter. De har tre tv-uttag i sin lägenhet och har tidigare kunnat titta på varsin kanal samtidigt om de velat.

Nu, med den nya digitala tekniken, är detta inte längre möjligt. Alla tre tv-apparaterna kan visserligen användas samtidigt, men inte visa olika kanaler. I stället skulle familjen behöva teckna ett extra abonnemang och köpa en extra digitalbox för varje tv. Det skulle innebära en engångskostnad på flera tusen och sedan löpande kostnader på ett par hundra kronor i månaden.

Läs ocksåLät sönerna bo själva i lägenheten – avslöjades av värdenMannen folkbokförde sig på sin nya lägenhet tillsammans med sin vuxne son, men valde att ställa posten till hustruns hyreslägenhet. I flera års tid har mannen sedan stått med även på hennes hyreskontrakt. Värden hävdar att det är där han bor.

Mamman, som står på kontraktet, menar att det tidigare ingått i hennes hyra att kunna se på olika kanaler parallellt. Enligt avtalet om Framtidens Bredband, som är träffat mellan de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen, ska hyresgästerna hållas ekonomiskt skadeslösa vid övergången till digital tv.

Därför har kvinnan krävt att hennes hyresvärd Poseidon kostnadsfritt ska återställa möjligheten att se på olika kanaler. Annars ska bolaget betala 5 000 kronor i vite.

Både Poseidons vd Anders Söderman och Hyresgästföreningens förhandlingschef Pedram Kouchakpour var kallade som vittnen i målet i Göteborgs hyresnämnd. Med ledning av deras vittnesmål säger hyresnämnden nej till kvinnans begäran.

Läs ocksåSkandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor

Överenskommelsen mellan bolagen och Hyresgästföreningen går inte ner på så detaljerad nivå som i det här fallet. Att den tekniska utvecklingen gjort att man inte längre kan se på flera kanaler samtidigt medför inte hinder och men i kvinnans lägenhet, fastslår hyresnämnden.

Kvinnan har överklagat beslutet till hovrätten. Hyresgästföreningens jurist Roger Höög företräder henne.

– Det här handlar om människors hem. Då kan man inte bara komma in och bestämma saker hur som helst, säger han.

Läs ocksåSönderslagen lägenhet var knarkcentral

Roger Höög menar att det handlar om en principfråga, där Poseidon ensidigt ändrat avtalsförhållandet som gällt för hyreskontraktet tidigare.

– Poseidon spelar ett högt spel. Om de förlorar i hovrätten kan det få tråkiga konsekvenser för deras bredbandssatsning i stort. Det hade ju inte varit rocket science att bara slänga in ett par extra boxar istället, säger Roger Höög.

LÄS MER:

Efter protester: Släckningen av tv-nätet skjuts upp

Fortfarande oklara extrakostnader för kabelnedsläckning

Läs också Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten Trean hyrdes ut på bokningssajt – nu river värden kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.