HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya vägar för att nå unga

Örebro För att få fler unga vuxna att engagera sig i föreningar - krävs nya vägar. Men vilka?! Det ordnar Hyresgästföreningen i Örebro en halvdag om, där bland annat Kairos future deltar.

Precis som i föreningslivet i stort, har även Hyresgästföreningen svårt att nå ut till gruppen unga vuxna och få dem att engagera sig.

Därför ordnar Hyresgästföreningen, ABF och Örebrobostäder gemensamt ett seminarium i början av april som riktar sig till föreningar.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

– Många föreningar i dag kan känna att det blir färre och färre medlemmar eftersom många dör bort och man inte har lika stort inflöde av medlemmar. Då tänkte vi att vi ville göra en insatts för hela föreningslivet i Örebro för att ge inspiration och få dem att börja tänka nytt, säger Fredrik Bernhardtz som är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen och håller i arrangemanget.

Som exempel säger han att mötesformerna kanske skulle kunna se annorlunda ut.

– Tidigare hade man kanske styrelsemöte en gång i månaden på kvällstid en viss dag, men nu funkar det inte riktigt så för folk. En ny sak skulle ju därför kunna vara att ha möten via grupper i Facebook – där varje person kan delta på sina egna villkor. Om jag till exempel känner att jag har lite tid över på kvällen innan jag lägger mig – kan jag gå in och vara med i diskussionen just då. Så seminariet handlar om olika sätt att tänka för att öppna upp föreningslivet för att fler ska kunna delta, förklarar Fredrik Bernhardtz.

Läs ocksåMacheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta

De som kommer är bland andra Kairos future och Verdandi i Malmö.

– Verdandi i Malmö har jobbat med att man kan engagera sig i bara en fråga i stället för att vara med i allt. Och Kairos future har forskat på och skrivit debattartiklar om hur 80-talister är flexibla och anpassningsbara och att 90-taleister är mer konservativa där familjen är viktig. Sådant är viktigt att veta för hur man ska nå ut och uttrycka sig för att engagera människor i dag.

Vad tänker ni ska hända efter seminariet?

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

– Förhoppningen är att få organisationer att tänka nytt så att vi kan börja attrahera unga vuxna att gå med i föreningar.

Nu när ni bjuder in alla möjliga föreningar som lär sig det här, då blir det ju konkurrens om de unga vuxna. Vore det inte bättre om Hyresgästföreningen höll det här för sig själva och fick alla för sig själva?

– Jo, så skulle man kunna se det! Men det är viktigt att vi riktar sig till hela föreningslivet, Hyresgästföreningens arbete är ju även till för att få tryggare områden och då är det viktigt att olika föreningar och grupper ute i bostadsområden engagerar människor att vara med, säger Fredrik Bernhardtz.

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Expert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.