Annons

Nybyggt hus i Vadstena obeboeligt

Vadstena ​Ytterväggarna är täckta av utstickande spikar, återvunnet trämaterial glipar i fogarna och det har tätats med silvertejp, golvet inomhus bågnar och tomten är täckt av gammal bråte. Hyresgästerna har fått hjälp av Hyresgästföreningen att flytta utan uppsägningstid och nu kräver föreningen att huset inte får hyras ut alls.

​Huset ligger på landet utanför Vadstena och var alldeles nybyggt i höstas när familjen flyttade in. Visserligen var det lite som återstod att åtgärda på huset och överallt utomhus låg det skräp. Men hyresvärden lovade snara insatser och familjen såg möjligheterna.

Ett halvår senare flyttar familjen. Under tiden som gått har vintern gjort familjen uppmärksam på ett otal glipor där det drar kallt. Värden har tätat bristerna med silvertejp och tyckt att det varit en bra lösning.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Eftersom huset till stora delar är byggt med gammalt virke, gamla lådor och eftersom takpanel avsett för inomhusbruk använts för att bygga ytterväggar, är huset inte tåligt för vädret.

Kunskapen om byggteknik har lämnat mycket övrigt att önska. Inomhus bågnar golvet betänkligt när fukt underifrån har trängt in i virket.

Annons

Överallt utomhus sticker spikar ut ur väggarna och om någon knuffas in i, eller ramlar in i, väggen kan den skadas och eftersom spikarna ibland är både långa och rostiga kan skadorna bli allvarliga.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Överallt utomhus ligger stora högar med bråte och det är svårt att ta sig fram mellan huset och tvättstugan till exempel. Den utlovade vackra trädgården går inte ens att skönja under högarna.

– Vi har kommit överens med värden om att familjen slipper uppsägningstiden, säger Jennifer Myrén på Hyresgästföreningen.

Hennes arbete slutar dock inte där.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Jag kan inte ha det på mitt samvete att någon annan flyttar in och skadar sig. Jag är inte säker på att golvet håller att gå på för en tung person.

Jennifer Myrén har vänt sig till byggnadsnämnden i Vadstena och bett nämnden att fatta beslut om att huset inte får hyras ut i nuvarande skick. Hon har gott hopp om att få gehör för kravet eftersom byggnadsnämnden redan har varit på plats och krävt städning av tomten.

 

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.