Annons

Byggboom i Göteborg – Louisa är en av vinnarna

Göteborg Nybyggt kan vara dyrt, rörigt – och alldeles underbart. Louisa Söderberg tycker att fördelarna överväger i det nya hemmet vid Radiotorget i Göteborg. Här byggs det just nu mer än på många år.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Den nybyggda etagelägenheten har full takhöjd i vardagsrummet. Louisa Söderberg och hennes sambo betalar 15 800 kronor i månaden för sina 107 kvadratmeter, tre gånger så mycket som för sin tidigare lägenhet. Men fördelarna överväger, tycker de.

Göteborg ropar efter lägenheter, och byggkranar syns över hela stan. Tiden då bostadsbyggandet sackade efter både efterfrågan och övriga storstadsregioner är förbi. Nu är byggtempot högre än på många år.

Radiotorget i väster har dominerats av byggstök i flera år, kringboende har klagat och affärsverksamheter drabbats. Kvarteren ligger i hjärtat av byggboomens epicentrum, stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nu går arbetet här mot sitt slut. Flera nya hus har vuxit upp runt torget. Tre av dem rymmer hyresrätter, förvaltade av kommunala Bostadsbolaget.

Köket är Louisa Söderbergs favoritrum i den nya lägenheten. Katten O’Malley trivs också.

I ett av de splitternya hyreshusen bor Louisa Söderberg, 30, med sin sambo och tre katter i en etagelägenhet på 107 kvadratmeter.

– Vi bodde i Kortedala innan, i en lägenhet jag fick via Boplats innan sambon fanns med i bilden. Han hade stått i bostadskön 6–7 år, så när vi såg de här lägenheterna testade vi att söka. Vi fick inte komma på någon visning, utan de berättade om lägenheten och hade några 3D-bilder där man fick kolla planlösningen. Den var ju inte klar än. Det var läskigt, vi bollade mycket fram och tillbaka. Men vi gjorde en chansning, säger Louisa.

Läs ocksåKraftigt ökad byggtakt i Göteborg – går om Stockholm

Hittills har det mesta känts rätt, tycker hon. De trivs med butikerna på det lilla torget, en större mataffär nära och köpcentret Frölunda torg på behändigt cykelavstånd.

Annons

– Där vi bodde förut var man ganska beroende av bilen när man behövde ut och handla eller göra saker. Här är allt i närområdet, det räcker att gå och cykla.

Husen är klara men än pågår anläggningsarbeten på Radiotorget, alldeles nedanförLouisa Söderbergs balkong.

Varken hon eller sambon har bott i nyproduktion förut. Fräsch nydoft, större yta och en lyxig känsla av att vara först på plats väger tungt. Men smakar det så kostar det, konstaterar Louisa Söderberg.

– Ja, det är det som kan tänkas ta emot lite ibland. Vi betalar 15 800 kronor, och gick upp tredubbelt i hyra från den förra lägenheten. Det är mycket pengar, och det var mycket diskussion kring det. Kommer det vara värt det? Kommer vi ha råd? Vi försökte göra en plan där vi utgick från våra inkomster och alla utgifter, och landade i att vi skulle klara det.

Att flytta är ett stort projekt. Vid Radiotorget har de nya invånarna fått ta husen i besittning i omgångar för att minska trängseln i trapphus och på avlastningsplatser. För Louisa Söderberg var det tredje flytten i livet.

Vilka är dina bästa flytt-tips?

Läs ocksåGöteborg sämst på att bygga hyresrätter - igen

– Börja i tid! Man tror att det kommer att ta högst några dagar, men det får man äta upp sedan. Jag började plocka i kartonger och sälja av det vi inte skulle ta med. Men det var ganska mycket mer arbete än vi båda förstod. Så det slutade med att vi tog hjälp av flyttfirma, och med flyttstäd. Det var lite räddningen så att vi hann. Jag tror det är vanligt att man har en period av ”varför gjorde vi det här?!”. Innan allt ordnar upp sig.

Annons
Bostadsbolagets nya hus rymmer totalt 77 lägenheter och är nu helt inflyttade.

Vad är det första du gör när du flyttar in?

– Går runt och planerar, för att verkligen se möjligheterna. Och så är det klart att man vill ha toarullar och handdukar på plats, och koppla in kyl och frys så att man får in matvaror och kan äta.

Var trivs du bäst i ditt nya hem?

– Köket, jag som är hemkunskapslärare. Och cykelförrådet. Jag älskar att ha det! På förra stället fanns det varken ställ eller förråd, så jag fick låsa fast min lådcykel vid en bänk. Det var varken praktiskt eller säkert.

Fakta: Nya hus vid Radiotorget

Det kommunala byggbolaget Framtiden byggutveckling har byggt tre hyreshus vid Radiotorget för Bostadsbolagets räkning; två högre lamellhus och ett lägre tvåvåningshus mot torget med butikslokaler i botten och lägenheter ovanpå.

Husen rymmer mestadels tvåor (35 stycken) och treor (22 stycken), men även 12 ettor och åtta fyrarummare. Totalt 77 lägenheter.

Inflyttningen startade i januari i år, och har just avslutats.

I samma kvarter har Seniorgården byggt bostadsrätter för 55+ med inflytt för ett drygt år sedan. I höstas var det inflyttning i JM:s 50-tal bostadsrätter i tegelröda Frekvensen, där det tidigare låg ett charkuteri.

Samtliga hus ingår i stadens projekt Bostad 2021.

Fakta: Järnbrott

Järnbrott är ett 50-talsområde i västra Göteborg. Många av husen i området är äldre och saknar hiss. Radiotorget invigdes 1953 och var världens första satellittorg när det byggdes, före Vällingby som är mer känt. Tanken med satellittorgen var att de skulle bli navet i en liten stad i staden. En av arkitekterna, Sven Brolid, har även ritat Axel Dahlströms torg och Doktor Fries torg under samma period.

Läs också Göteborg sämst på att bygga hyresrätter När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.