Annons

Nystartad kurs ska få grannar att bli kompisar

Östra Göinge Carl-Johan Dahlgren kände sig som en främling i sitt eget bostadsområde. Då fick han en idé om en mötesplats där alla är välkomna.
Foto: Gry Ellebjerg
Måndagen den 28 januari börjar kurs i Knislinge. Från vänster Anna Johansson; ABF, Asmaa Al-hourani; cirkelledare och Carl-Johan Dahlgren; Hyresgästföreningen.

Carl-Johan Dahlgren är ordförande i Hyresgästföreningen Östra Göinge-Osby. Han har bott i Hanaskog i många år och lever i ett internationellt bostadsområde.

– Jag upptäckte att jag inte längre kunde småprata med mina grannar eftersom vi inte talade samma språk. Jag kände mig som en främling i mitt eget bostadsområde. Jag ville inte känna det så och då slog det mig att kanske var det jag som gjorde fel. Det var kanske jag som skulle ta kontakt med grannarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur han skulle gå tillväga visste han inte så han började ringa runt. Han kontaktade ABF, Östra Göinge kommun, House of Beatrice i Kristianstad (läs mer om deras verksamhet här) och det kommunala bostadsbolaget i Östra Göinge för att se om de inte tillsammans kunde göra något som gjorde att svenskar och nysvenskar lärde känna varandra.

Resultatet blev en studiecirkel som vänder sig till kvinnor. Enligt Anna Johansson, verksamhetsansvarig vid ABF, är det just många kvinnor som är ensamma hemma hela dagarna. Många inväntar besked om uppehållstillstånd eller är föräldralediga.

– Vi vänder oss främst till kvinnor för att vi har märkt att när kvinnor är själva i en grupp utan sina män vågar de ta plats och prata mer. Vi vet också av erfarenhet att börjar vi med kvinnorna får vi med resten av familjen. De för sin nya kunskap vidare till övriga i familjen. På så sätt får vi en naturlig integration.

Läs också"House of Beatrice" ‒ ett rum för kvinnor i Kristianstad
Suzan Saleh Humran är en av de nya kursdeltagarna. Hon ser fram emot att få lära känna nya människor.

Suzan Saleh Humran kommer från Jemen och är utbildad kemist. I dag bor hon i Glimåkra. Just nu är hon föräldraledig men i framtiden vill hon fortsätta arbeta som kemist. Hon är en av dem som kommit hit för att få information om kursen ”Leva och bo i Sverige”.

Annons

– Jag vill lära känna fler svenskar och lära mig språket. Det här passar mig perfekt,  säger Suzan Saleh Humran.

Florence Svensson är integrationsinformatör vid Östra Göinge kommun. Hon tycker initiativet är bra och välkomnar fler.

Läs ocksåCafé Välkommen – en ny mötesplats för kvinnor

– Vi tycker det här är ett viktigt initiativ. Det är inte bara kommunen som ska jobba med integration utan hela samhället. Inom kommunen har vi mycket regelverk som ska följas men civilsamhället är mycket flexiblare. De kan jobba friare vilket kan göra det lättare för dem att möta till exempel nyanlända.

Carl-Johan Dahlgren berättade att han kände sig som en främling i sitt bostadsområde. Tror du att många känner igen sig i det?

– Ja, jag tror det och jag tror det gäller både svenskar och nysvenskar. Därför är det viktigt att hitta gemensamma mötesplatser. För att öka tryggheten och tilliten måste vi lära känna varandra.

Annons
Florence Svensson, integrationsinformatör vid Östra Göinge kommun, uppmuntrar fler initiativ som skapar mötesplatser mellan människor.

Kursen kommer exempelvis att ta upp hur sjukvård och utbildning fungerar samt vilka anställningsformer det finns. Det kommer att bli information om Göingehem, Hyresgästföreningen, ABF och om folkrörelser generellt men det kommer även att handla om sociala koder och värderingar.

Hur många som kommer att gå på kursen återstår att se. Förhoppningen är att mellan 15 till 20 kvinnor dyker upp på måndag. Efter kursen är det öppet hus.

– Då är alla välkomna både män och kvinnor, barn och ungdomar. Man kan komma hit och få läxhjälp eller träna sig i att prata svenska. Det går också bra att bara dricka en kopp kaffe och snacka, säger Carl-Johan Dahlgren.

Kursen startar den 28 januari klockan 9–12 i Hyresgästföreningens lokal på Balders väg 6 i Knislinge. Från klockan 12–17 är det öppet hus.

Läs också Kvinnlig mötesplats satsar vidare i Helsingborg Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.