Annons

Café Välkommen – en ny mötesplats för kvinnor

Nyheter Hyresgäster i bostadsområdet Fredriksdal i Helsingborg tröttnade på att gå ensamma hemma. I september fick de en ny mötesplats som skapar gemenskap mellan grannar.

I Hyresgästföreningens källarlokal på Minörsgatan 15 samlas nästan 40 kvinnor med olika nationaliteter varje onsdag. De dricker kaffe, lyssnar på föredrag och lär känna sina grannar. Idag informerar Röda korset om svensk sjukvård. Vid andra tillfällen har det handlat om sopsortering, tvättstugor, rättigheter och skyldigheter i boendet. Varannan onsdag får deltagarna själva bestämma vad de vill göra. Hittills har de stickat, lagat mat och bakat bröd.

Initiativtagare bakom projektet är den lokala Hyresgästföreningen Brigaden. Gun-Britt Hallström är ordförande och säger att de två senaste åren har Fredriksdal blivit ett internationellt bostadsområde med många nyinflyttade från Iran, Irak, Libanon, Tunisien och Syrien.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi såg att det fanns många ensamma kvinnor som gick hemma. Främst är de pensionärer och arbetslösa och oavsett nationalitet kände de inte sina grannar. Det ville vi förändra, säger Gun-Britt Hallström.

Varför är det bara kvinnor som kommer hit?

Annons

– Vi vänder oss till kvinnor av den enkla anledningen att det oftast är dem som går hemma på dagarna. Därför var det kvinnorna vi ville satsa på.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

Café Välkommen drivs ideellt av några grannar med undantag av projektledaren Susanne Sellami som är timanställd. Projektet är ett samarbete mellan  Hyresgästföreningen och Rikshem och kommer att utvärderas i slutet av nästa år.

Aliaa Aldoleme har bott på Fredriksdal i två år och kan intyga att det varit svårt att lära känna sina grannar. Hon är arbetssökande och utbildad civilingenjör. Så fort hon hörde talas om Café Välkommen gick hon hit.

Annons

– Nu träffar jag folk. Jag har fått nya vänner. Innan var jag ensam hela dagarna när mina barn var i skolan.  Om jag har någon fråga kan jag komma hit och få hjälp. Samtidigt får jag träna min svenska. Nu längtar jag efter varje onsdag, säger hon och ler.

Läs ocksåInger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj"Inger Persson Bergvall och Ivar Södergren
Läs också Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.