Annons

Nytt kösystem ska ge bostad snabbare

Motala Den som vill hyra lägenhet hos Platen tvingas nu själv ta ett större ansvar och vara mer aktiv. Målet är att det ska gå snabbare att hitta en ny hyresgäst när en lägenhet blir tom.
Foto: Jenny Knutsson
Ulf-Henrik Östlund räknar med kortare väntetider framöver.

– Förut hade vi ett system där man anmälde intresse för ett visst område och storlek på lägenhet. Vi hade mellan 6 000 och 7 000 sökande registrerade och när en lägenhet blev ledig kunde det bli träff på 750, säger Ulf-Henrik Östlund, marknads- och kommunikationschef på Platen.

Dessa kontaktades i tur och ordning tills man hittade någon som faktiskt ville flytta in i den specifika lägenheten. Det kunde ta lång tid och lägenheter stod tomma längre än nödvändigt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan några veckor tillbaka annonseras lägenheter som blir lediga i stället ut på hemsidan två dagar i veckan. Det är upp till den sökande att själv anmäla intresse för en viss lägenhet.

– Det är inte någon först till kvarn-princip, utan bland de kanske 90 som söker en specifik lägenhet tittar vi på hur länge man har väntat.

Ulf-Henrik Östlund menar att det nya systemet är mer effektivt.

Annons
Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

– Det går snabbare och det tjänar alla parter på.

Han räknar med kortare väntetider på sikt.

Men alla reaktioner är inte positiva.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

– Folk är vana vid att vi gör jobbet åt dem. Nu måste de göra det själva.

Annons

För den som inte har internettillgång har det blivit krångligare.

– Då måste man be till exempel någon anhörig om hjälp eller så får man helt enkelt komma till oss två gånger i veckan.

Läs också Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.