HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nytt rekord för Vallonbygden

Finspång Kommunägda Vallonbygden gör sitt bästa resultat hittills. Förra året blev vinsten nästan tretton miljoner kronor och en del av pengarna hamnar nu i kommunkassan.

Efter förluståret 2010 har kommunägda Vallonbygden lyckats vända utvecklingen och de senaste fyra åren har bolaget kunnat visa allt större vinster. Förra året slår dock tidigare resultat med stor marginal, 12,9 miljoner för 2014 mot 6,3 miljoner för 2013 i resultat efter finansiella poster. 

– Det är det bästa resultatet i bolagets historia. Nu är vi uppe i en lönsamhetsnivå som jag tycker är godtagbar, vi vill ha ett resultat som ligger runt tio miljoner kronor per år, säger Björn Andersson, vd för Vallonbygden.

Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

Orsaken till bolagets rekordresultat är flera. Förra vintern var mild vilket gett lägre uppvärmningskostnader än förväntat. Samtidigt har man effektiviserat förvaltningen och sett över och trimmat in värmesystemen i flera av fastigheterna.

– Den främsta orsaken till resultatet är att vi numera har fullt uthyrt, vi har en uthyrningsgrad på 99,5 procent. Vi har även fått ner driftskostnaderna. Sedan har vi gynnats av de låga räntorna och att vi inte råkat ut för några större skador i fastigheterna, förklarar Björn Andersson. 

För första gången på flera år väljer nu kommunen att plocka ut en del av vinsten ur Vallonbygden. Efter att bolaget gjorde en uppskrivning av sina fastigheter 2010 var det inte tillåtet att göra några utdelningar de kommande tre åren.

Läs ocksåLigan som fixar rent i förråden

Men nu väljer ägaren att göra en utdelning på 10,3 miljoner kronor, men merparten av pengarna stannar i bolagets kassa. 8 miljoner återinvesteras i form av aktieägartillskott och 2 miljoner ges tillbaka som lån från ägarna. Kvar blir cirka 300 000 kronor som går till ägarna, Finspångs kommun.

– Vi behöver de här pengarna till nyproduktion, det gör att vi inte behöver låna lika mycket på annat håll, förklarar Björn Andersson.

Läs också Vallonbygden i hyrestoppen En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Hyresvärdar krymper efter nyår

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.