Annons

Öbo backar om tveksam modell

​Den så kallade Öbo-modellens vara eller inte vara, blir ett ärende för kommunfullmäktige i Örebro.

– Vi ska naturligtvis inte fatta beslut om något som är olagligt, säger Öbo:s styrelseordförande Bo Westerling (m).

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Det var efter en artikel i Hem & Hyra som bostadsbolaget Öbo blev uppmärksammade på att deras modell för att förenkla för hyresgäster som vill köpa sin lägenhet, kanske strider mot lagen. Modellen innebär bland annat att hyresgäster i de områden där Öbo ska ombilda till bostadsrätter, kan få Öbo att gå i borgen om det skulle visa sig svårt för dem att få lån. Dessutom ska det skrivas in i köpekontraktet att Öbo köper tillbaka bostadsrätten om lägenhetsinnehavaren inte kan få den såld när han eller hon vill flytta.
Förbundsjurist PG Nystöm på Hyresgästföreningen tittade närmare på modellen och fann att den antagligen strider mot principen att behandla alla kommuninvånare lika.
Varför lät ni inte kommunfullmäktige fatta beslut i frågan från början?
– Jag hade inte en tanke på att den skulle vara oförenligt med lagstiftningen. Jag blev helt enkelt tagen på sängen när journalister ringde och fråga om modellen var laglig, säger Bo Westerling.
Hur lång tid det kommer att ta att få ärendet hanterat är osäkert att säga. Men det är ännu inte aktuellt med några köp. Intresset har visat sig vara mindre än väntat och i nu läget finns endast en bostadsrättsförening på prov på en adress i Brickebacken. Först om de bestämmer sig för att gå vidare med lägenhetsköp kan Öbo-modellen bli aktuell. Skulle kommunfullmäktige komma fram till att modellen strider mot lagen, kan det dock bli ännu svårare för bolaget att få igång försäljningen.
– Vi skapade modellen för att göra köpen av lägenhet mer attraktiva. 
Vad säger det om intresset när det krävs lockbeten?
– Jag skulle inte kalla det lockbeten. Det är ett sätt att ge alla chansen att köpa sin lägenhet även om man har svårt att få lån. Jag ser ett värde i att äga sin lägenhet och vill inte att någon hindras för att de inte får ta lån, Bo Westerling.

Annons
Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut" Män förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.