HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Öbo backar om tveksam modell

​Den så kallade Öbo-modellens vara eller inte vara, blir ett ärende för kommunfullmäktige i Örebro.

– Vi ska naturligtvis inte fatta beslut om något som är olagligt, säger Öbo:s styrelseordförande Bo Westerling (m).

Läs ocksåMän förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisenExteriörbild på Öbos huvudkontor. Infällt i bilden syns två svarta silhuetter med texten "Går fri" respektive "dömd" under.
Det var efter en artikel i Hem & Hyra som bostadsbolaget Öbo blev uppmärksammade på att deras modell för att förenkla för hyresgäster som vill köpa sin lägenhet, kanske strider mot lagen. Modellen innebär bland annat att hyresgäster i de områden där Öbo ska ombilda till bostadsrätter, kan få Öbo att gå i borgen om det skulle visa sig svårt för dem att få lån. Dessutom ska det skrivas in i köpekontraktet att Öbo köper tillbaka bostadsrätten om lägenhetsinnehavaren inte kan få den såld när han eller hon vill flytta.
Förbundsjurist PG Nystöm på Hyresgästföreningen tittade närmare på modellen och fann att den antagligen strider mot principen att behandla alla kommuninvånare lika.
Varför lät ni inte kommunfullmäktige fatta beslut i frågan från början?
– Jag hade inte en tanke på att den skulle vara oförenligt med lagstiftningen. Jag blev helt enkelt tagen på sängen när journalister ringde och fråga om modellen var laglig, säger Bo Westerling.
Hur lång tid det kommer att ta att få ärendet hanterat är osäkert att säga. Men det är ännu inte aktuellt med några köp. Intresset har visat sig vara mindre än väntat och i nu läget finns endast en bostadsrättsförening på prov på en adress i Brickebacken. Först om de bestämmer sig för att gå vidare med lägenhetsköp kan Öbo-modellen bli aktuell. Skulle kommunfullmäktige komma fram till att modellen strider mot lagen, kan det dock bli ännu svårare för bolaget att få igång försäljningen.
– Vi skapade modellen för att göra köpen av lägenhet mer attraktiva. 
Vad säger det om intresset när det krävs lockbeten?
– Jag skulle inte kalla det lockbeten. Det är ett sätt att ge alla chansen att köpa sin lägenhet även om man har svårt att få lån. Jag ser ett värde i att äga sin lägenhet och vill inte att någon hindras för att de inte får ta lån, Bo Westerling.

Läs också Kommunala hyresrätter kan bli bostadsrätter i Falun – "Gud förbjude att det här lyckas" Bevakningskameror: Hem & Hyras reporter jagar bilden på sig själv – lagen är snårig Bostadsbrist ger fusk med studentlyor – förfalskat intyg ledde till polisanmälan Nej till politikerförslag – befarar att hyresgäster får betala kommunal verksamhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.