Annons

Öbo har hittat 65 olagliga svartuthyrningar

Örebro 180 ärenden med misstänkt svartuthyrning och illegala kontrakt ligger på hög och 65 lägenheter har friställts sedan Öbo inledde sitt arbete med att få stopp på problemet i höstas.

I höstas inledde Öbo ett arbete med att få stopp på illegal andrahandsuthyrning och svarta kontrakt.

Sedan november har 65 hyresgäster blivit av med sina kontrakt sedan Öbo kunnat bevisa att förstahandshyresgästen hyr ut illegalt i andra hand eller genom handel med hyreskontrakt. 180 ärenden ligger just nu på hög för att utredas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Rickard Sahlqvist, boendekonsulent på Öbo,  tror att det bara är toppen på ett isberg.

– Var du en gräver hittar man saker. Det finns i alla stadsdelar i vårt bestånd men kan ha lite olika karaktär.

I ytterområden är det generellt mest hyresgäster som vill hjälpa släktingar och nyanlända. I centrum är det föräldrar i hus som hyr bostad åt sina barn och nära universitetet är det studentlägenheter som hyrs ut olovligt.

Annons
Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

– Många har tyvärr en felaktig bild av att man måste tjäna pengar på uthyrningen för att den ska vara olaglig. Men så är det inte alls. Har du inte fått en andrahandsuthyrning godkänd av Öbo, så räknas den som olovlig, säger han.

Det är bostadsbristen som är orsak både till fenomenet med den ökade svartuthyrningen och till att Öbo satsar på att hitta förövarna – som ibland mjölkar sina olovliga andrahandshyresgäster på pengar.

– Det stoppar upp bostadskön och skapar en parallell bostadsmarknad med våra lägenheter där den som kan betala mest för det – får kontraktet. 

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Ett av problemen för konsulenterna som arbetar med att stävja den illegala uthyrningen är att de mest jobbar på dagtid, då det kan vara svårt att bevisa vem som vistas på adressen. 

Annons

– Skulle vi vara ute vid andra tider, skulle vi kunna se andra saker och kanske komma åt fler illegala uthyrningar. Det är jag övertygad om. Ibland gör vi hembesök även utanför kontorstid, till exempel på kvällstid, säger Rickard Sahlqvist.

Läs även om Liljana som misstänker att hennes granne hyr ut svart.

 

Läs också Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Rokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.