Annons

Ödehus får nytt liv i Boxholm

Boxholm Det har stått nästan tomt och förfallit i över fem år. Men nu tänker Boxholmshus förvandla Frostlinghuset från skamfläck till modernt hyreshus.
Foto: Jakob Kindesjö
, ,

Pizzerian på entréplanet är enda hyresgästen som är kvar i fastigheten, som ligger vid rondellen där Storgatan möter Centrumgatan. Mer centralt kan det knappast bli i Boxholm och det var delvis därför som kommunen köpte det vanvårdade huset 2008. Man ville ta kontroll över huset och se till att det rustas.

För en tid sedan tog kommunens bostadsbolag, Boxholmhus, över med ambitionen att göra lägenheterna, som stått tomma i över fem år, beboeliga igen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– I dag är de i väldigt risigt skick. Det går inte att bo där, säger Niklas Odeheim, fastighetschef på Boxholmshus.

De politiska besluten och upphandlingen av arbetet drog ut på tiden, men lagom nu till sommaren beräknas arbetet komma i gång.

– Det blir en totalrenovering. Vi blåser ut allting, säger Niklas Odeheim.

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Om ett drygt år hoppas han att de ombyggda lägenheterna ska vara klara för inflyttning.

Annons

– Det blir tolv lägenheter. Ettor, tvåor och treor, berättar bolagets vd Fredrik Noaksson.

Hyrorna är ännu inte förhandlade med Hyresgästföreningen, men Boxholmshus räknar med att de kommer att hamna på mellan 4 000 och 10 000 kronor i månaden, beroende på lägenhetsstorlek.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

– Det är högt för att vara i Boxholm, säger Fredrik Noaksson.

Men han är inte är orolig för att det ska bli svårt att hyra ut.

– I dag är i stort sett alla våra lägenheter uthyrda. Det finns en efterfrågan på lägenheter med modernare standard och det här är ett led i att föryngra vårt fastighetsbestånd. Vi har påbörjat kön och vi kommer också att ha en informationskväll för att visa hur det är tänkt att se ut.

Satsningen innebär att planerna på att bygga fler radhus i Timmerö läggs på is, åtminstone tillfälligt.

Annons

– Vi vill ta ett projekt i taget. Tolv lägenheter är en stor satsning i en liten kommun som Boxholm, säger Fredrik Noaksson.

Projektet beräknas kosta cirka 20 miljoner kronor.

– Det skulle motsvara en halv miljard i ett bolag av Stångåstadens storlek, som jämförelse.

Husets yttre kommer också att förändras en del. Framför allt handlar det om en anpassning till dagens krav på tillgänglighet. Mellan Frostlinghuset och grannhuset på Storgatan 25 byggs en inglasad hiss. Lägenheterna ska kunna nås via loftgångar. Två lägenheter på bottenvåningen får egna ingångar.

Läs också Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Tornet på åkern blir en ny trea Här håller solceller nere hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.