Annons

Ödeshögsbostäder vill höja hyrorna för underhållets skull

Ödeshög Omfattande underhållsplaner ligger bakom att Ödeshögsbostäder vill höja hyran med 2,8 procent vid årsskiftet.

– Vi har ett ganska positivt utgångsläge, säger Magnus Rydberg, ekonomichef på Ödeshögsbostäder.

Låga räntor håller nere kostnaderna för bolagets lån och antalet outhyrda lägenheter är få. Men Ödeshögsbostäder har ett uppdämt underhållsbehov och vill höja hyran för att ha råd med åtgärder som beskrivs som nödvändiga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även i hyresförhandlingarna inför 2013 ville Ödeshögsbostäder satsa på underhåll och en hel del av det som planerades har också utförts under året.

– Vi är klara med fasaderna i Hästholmen till exempel.

På Ängen har taken bytts ut men fasaderna, som är dyrare att åtgärda, återstår.

Läs ocksåNy värd för 19 hyresgäster i Ödeshög

– Putsen börjar släppa och det är sprickbildningar. Vi riskerar att få ännu större skador om vi inte gör något åt det. Det är dags och har varit dags länge, men har kanske inte varit så högprioriterat tidigare, säger Magnus Rydberg.

Annons

När Ödeshögsbostäder nyligen genomförde en hyresgästenkät var det få som anmärkte på hyresnivån och han menar att det tyder på att det kan finnas tolerans för en höjning.

Enligt den så kallade Nils Holgersson-rapporten, som visar hur mycket el, värme, vatten och avfallshantering kostar för en exempellägenhet, har Ödeshög sammanlagt de högsta taxorna i länet. Även om höjningarna nästa år ser ut att bli måttliga vill Magnus Rydberg att det tas hänsyn till detta i den kommande hyresförhandlingen.

Läs ocksåNästa vecka höjs hyrorna hos Ödeshögsbostäder

– När vi förhandlar med Hyresgästföreningen så utgår de från förändringen och inte från hur det totala trycket ser ut.

Ödeshögsbostäder hoppas kunna hålla kostnaderna nere genom energieffektiviseringar och ökad källsortering det kommande året.

För en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden skulle en höjning på 2,8 procent betyda ett påslag med 140 kronor.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg konstaterar att kravet i procent är genomsnittligt i förhållande till de hyreskrav som hittills kommit in från bostadsbolag runt om i landet.

Är det lättare att gå med på en hyreshöjning när pengarna ska gå till underhåll och alltså kommer hyresgästerna direkt till del?

– Man kan inte säga att det är så generellt. Det beror på andra omständigheter och hur det ser ut i övrigt också, säger Erik Malmberg, som inte vill kommentera Ödeshögsbostäders krav ytterligare i nuläget.

Här listar vi alla hyreskrav i Östergötland!

Läs också Hotellrum blir lägenheter i Ödeshög Svårt att köra på el som hyresgäst - glest mellan laddstolparna Lediga lägenheter i lyxigt golfboende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.