Annons

OECD vill ha marknadshyror i Sverige

Nyheter Nyligen kom den internationella organisationen OECD med en rapport om den svenska bostadsmarknaden. Organisationen vill se såväl ägarlägenheter som en marknadsanpassning av hyrorna. Hyresgästföreningen är kritisk.​

​Det var i förra veckan som organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, kom med sin rapport om den svenska bostadsmarknaden.

Annons
En bostadsmarknad som lider av såväl brist på konkurrens som på avreglering, enligt organisationen.
Hårdast kritik riktas mot själva hyressättningssystemet.
Systemet beskrivs som ett hinder för rörligheten på bostadsmarknaden och leder till en svart marknad och ökad segregation, enligt OECD som vill se ett större inslag av marknadshyror på den svenska bostadsmarknaden.
 
Pär Svanberg, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen, är inte förvånad.
– Nej, det brukar de säga. För OECD är det den fria marknaden som är målet och de ser inte boendet som något speciellt där det krävs trygga villkor, säger han.
Men det finns ljuspunkter även på den svenska bostadsmarknaden, enligt OECD.
Organisationen lyfter särskilt fram Malmö som ett exempel för resten av landet att ta efter på grund av den differentierade hyressättning som råder där.
– Anledningen till att de lyfter fram Malmö beror troligtvis på metoden där nya bruksvärdeshyror skiljer sig åt från befintliga. Den som inte är insatt i den svenska hyreslagstiftningen kan ta det för en form av marknadshyror, säger Pär Svanberg.
– Men det är samma lagstiftning i Malmö som i Stockholm. Det är bostadsmarknadens parter som sätter hyran även där, säger han.
 
OECD förespråkar även ägarlägenheter i Sverige och passar samtidigt på att ge en känga åt regeringens förslag om slopad fastighetsskatt.
En avskaffad fastighetsskatt kommer bara att spä på en redan överhettad bostadsmarknad, enligt OECD.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Varningen – så mycket dyrare kan det bli om marknadshyra införs Fler vill ha ombildning – fyra av tio skulle tacka ja till att köpa Lättare för unga i Västmanland att få bostad Drygt 9 000 hushåll i Uppsala bor fel Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.