HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oförändrad hyra för Gun

Nyheter I Växjö vill kommunen höja hyran med sju procent. Tre mil söderut är höjningen noll.
Foto: Hans Runesson
Nöjd. Gun Björklund trivs bra i sin trea i Väckelsång – som inte blir en krona dyrare.

Precis utanför fönstret kör lastbilar förbi mot färjorna till Polen. Men ljudet stör inte Gun Björklund, trots att hon beskriver huset som lyhört. Hon tycker om när det rör sig lite.
På sommaren kan hon sitta på sin ­altan, som då blir som ett extrarum, och se på långtradarna.

– Jag tycker om när de kör där. Jag har hörlurar och lyssnar på radio så jag blir inte störd, säger hon.

Läs ocksåHöjda hyror hos privatvärdar i Kungsbacka och Mölndal

Altanen fick hon bekosta själv, när hon bad värden att bygga den för ett antal år sedan.

– Det är värt varenda krona, att jag kan ha öppet ut. Och kommunen var väldigt tillmötesgående.

Det kommunala bostadsbolaget Tingsrydsbostäder har lägenheter i centralorten Tingsryd, men även i mindre samhällen som Ryd och Väckelsång. I årets förhandling blir hyrespåslaget för samtliga noll kronor, vilket står i bjärt kontrast till grannkommunen Växjö, där det kommunala bostadsbolaget i stället vill höja hyran med hela sju procent.

Läs ocksåVärmdö Bostäder höjer hyran

För Gun Björklunds del innebär det att hyran för hennes lägenhet på 58 kvadratmeter ligger kvar under 4 000 ­kronor. Hon är 73 år gammal och har hittills fortsatt arbeta i viss utsträckning, för att sätta ”guldkant” på til­lvaron som hon beskriver det. Men det är det slut med, och då kommer den låga ­hyran att vara allt viktigare för att kunna bo kvar.

Trots att hon trivs bra i tegelhuset som bara rymmer ytterligare en familj så finns det saker som hon tycker kunde vara bättre. Ett exempel är just att det är lyhört men även utemiljön.

– När jag gick en runda i byn så ­upptäckte jag att vid de äldre husen så är den yttre miljön lite kall. Det finns inga buskar utan bara gräs och raka gångar in till dörrarna. Jag tycker att de ska titta lite på den yttre miljön, säger Gun Björklund

Läs ocksåFörhandlingarna klara – hyrorna steg med 2 procent
Läs också Mångmiljonvinst för länets största hyresvärd Kungälvsbostäder höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.