HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oförändrad medlemsavgift i Region Mitt

Dalarna Oförändrad medlemsavgift, ökad lokal närvaro, ökat inflytande vid ombyggnader och två uttalanden. Det var några av de saker som klubbades vid Region Mitts fullmäktige i Eskilstuna.

Ett hundratal ombud från länen Södermanland, Dalarna, Värmland och Örebro som utgör Hyresgästföreningens Region Mitt, samlades i helgens fullmäktige i Eskilstuna.

Mötet beslutade bland annat att medlemsavgiften ska vara oförändrad, det vill säga 80 kronor per månad.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

I och med att verksamhetsplanen diskuterades bestämde man att föreningen ska bli än bättre på bland annat lokal närvaro, arbeta för ökat inflytande vid ombyggnationer och arbeta mer med bostadspolitiska frågor i kommunerna.

Dessutom ska föreningen göra en regional satsning på verksamhet för dem som hyr av privata hyresvärdar.

Vid mötet antogs även två uttalanden. Det ena riktade sig mot partiet Liberalernas (tidigare Folkpartiet) beslut att arbeta för ett införande av marknadshyror. Något som Hyresgästföreingen är starkt kritiska till. 

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

Man skriver bland annat:

”Marknadshyror ökar definitivt inte valfriheten för de boende. Tvärtom minskar marknadshyror valfriheten. Förslaget skulle reducera de rättigheter och det skydd för konsumenten som finns idag. Marknadshyror höjer boendekostnaderna och gör det svårare för unga att flytta hemifrån. Dessutom finns det inget som pekar på att byggtakten faktiskt skulle öka. Det är dålig valfrihet.”

Det andra uttalandet som antogs, rörde den pågående flyktingkrisen. Man slog i det fast att förenigen har förutsättningar att spela en viktig roll i mottagandet av asylsökande och därför ska vara med och ta ansvar för dem som tvingats fly till Sverige.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

Man skriver inledningsvis:

”Hyresgästföreningen ska vara med och ta ansvar för dem som nu kommer till Sverige. Ta ansvar för alla de som flyr undan krig och förtryck. När de kommer till våra bostadsområden ska vi vara med och välkomna dem och se dem som medmänniskor med erfarenheter och kunskaper som kan bidra till utveckling av vårt samhälle”. 

och fortsätter:

”För att vårt samhälle ska klara att ge människor drägliga livsvillkor så behöver det byggas många fler hyresrätter, det behöver byggas nya bostäder till rimliga hyror. Men det behöver också skapas arbeten och möjligheter till utbildning och att lära sig svenska språket.”

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Ingen ville hyra ut till Anders – nu har han hittat drömhemmet: "Europas enda cp-drag­queen"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.