HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ohyra, mögel och kallt skäl för tvångsförvaltning

Västervik I somras köpte Q hus Sverige fastigheterna i Blackstad och Ankarsrum – ett halvår senare är de föremål för tvångsförvaltning.

Hyresnämnden tog igår ett interimistiskt, tillfälligt, beslut om tvångsförvaltning av fem fastigheter i Blackstad och Ankarsrum i Västerviks kommun. Fastigheterna ägs sedan försommaren av Q hus Sverige.

Klagomålen började komma in till miljö- och byggnadskontoret hos Västerviks kommun i slutet av september. Bland annat fungerade inte värmen på Solvändan i Blackstad. I en lägenhet är ventilationen mycket dålig, det finns kackerlackor och det finns mögel i sovrummen. I Ankarsrum har hyresgästerna tvingats diska i handfatet i badrummet eftersom det varit stopp i köksavloppet.

Läs ocksåHär har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”Hyreshus i Överum.

Hyresgästerna har försökt nå hyresvärden, men inte fått några svar. Inte heller de föreläggande om åtgärder som miljö- och byggnadskontoret skickade till hyresvärden fick någon effekt. Till slut blev miljö- och byggnadsnämnden tvungna att besluta om så kallad rättelse på felandes bekostnad. Kommunen anlitade en elektriker som reparerade värmesystemet på två adresser och skickade sedan räkningen till Q hus Sverige. Detta är en mycket ovanlig åtgärd som i det här fallet för första gången användes i Västerviks kommun.

Q hus Sverige har inte heller skött betalningarna för el, vatten och värme och det har funnits ett överhängande hot om att dessa skulle stängas av.

Annons

Västerviks bostads tar nu över förvaltningen för totalt 29 lägenheter.

Läs ocksåKommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"Till vänster en bild på utsidan av ett hus och till höger en klisterfälla fullt med kackerlackor.

Fler av bristerna i fastigheterna fanns då Q hus Sverige tog över, men hyresnämnden anser inte det vara förmildrande omständigheter för den nuvarande ägaren som är skyldig att bilda sig en uppfattning om fastigheternas skick innan köpet.

– När man tillträder måste man skaffa sig en bild av vad som behöver göras, men mycket av de här bristerna har han fått veta genom att kommunen varit där. Han har haft tid sedan maj/juni, men det har inte hänt så mycket, säger hyresrådet Carl Olof Öhrnell.

Annons

Hyresnämnden ansåg därför inte att förvaltningen av fastigheterna skötts på ett tillfredsställande sätt.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite
Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.