Annons

Öka demokratin – återinför höstfullmäktige

Skåne Två motioner har lämnats in till Hyresgästföreningen Region norra Skånes fullmäktige på lördag. Ett av förslagen handlar om att återinföra höstfullmäktige.
Foto: Gry Ellebjerg
På lördag den 27 april är det fullmäktige för Hyresgästföreningen region norra Skåne. Mötet hålls i Ängelholm. Arkivbild.

‒ I en folkrörelse ska man flytta makten ut till folket så långt som möjligt. Det är viktigt att du som medlem ska kunna göra din röst hörd. Nu har man tagit bort en sådan möjlighet, säger motionsförfattaren Peter de Mander, styrelseledamot i Hyresgästföreningen Landskrona.

Den 22 april förra året togs höstfullmäktige bort. Där togs beslut om bland annat medlemsavgift, budget och verksamhetsplan. Då var argumentet ekonomiska skäl och att öka det demokratiska samtalet. Inför fullmäktige på lördag har en motion lagts av Peter de Mander där han kräver att höstfullmäktige återinförs. Han kritisera det ekonomiska motivet då ett extra fullmäktige fick utlysas i höstas för att välja ledamöter till stämman som hålls i juni.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

‒ Deras argument håller ju inte när de ändå måste kalla till extramöten. Det kostar ju jättemycket pengar. Då faller argumentet med kostnadsbesparing.

Räcker det inte om man har ett fullmäktige om året? Regionstyrelsen representerar ju medlemmarna?

‒ Jag anser inte att regionstyrelsen ska ha så mycket makt. Jag är med i den här föreningen för att hjälpa den lilla människan och då blir jag upprörd när jag ser att toppen vill flytta beslutsprocessen och minska den lilla människans makt.

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Regionstyrelsen har i sitt förslag på beslut vid fullmäktige sagt nej till Peter de Manders förslag.

Annons

‒ Vi ska inte återinföra höstfullmäktige av ekonomiska skäl. Det kostar mycket pengar att arrangera ett fullmäktige och vi tror vi kan jobba på andra sätt för att stärka demokratin, säger Merete Sundholm, ordförande i Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Hur ser du på den demokratiska aspekten? Medlemmar har ju ett forum mindre att göra sina röster hörda i.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

‒ Det beror på hur man ser det. Det här är en komplicerad fråga. Vi i regionstyrelsen är ju representanter för medlemmarna och vi har arrangerat olika träffar i föreningar där vi stött och blött de här frågorna.

Istället för att ha ett höstfullmäktige har extra möten med föreningsstyrelser, ordföranden i lokala hyresgästföreningar samt husombud arrangerats för att diskutera verksamhetsplanering och budget. Enligt Petra Lundh, enhetschef för kommunikation, bostadspolitik och lokalt utvecklingsarbete, har medlemmarnas inflytande ökat.

‒ Det här är första gången vi har en tvåårig verksamhetsplan. Många av de förslag som vi har i verksamhetsplanen kommer från förtroendevalda tack vare de här mötena. Dessutom kan de förtroendevalda ta med sig frågorna och diskutera med sina grannar. Det betyder att fler har chansen att påverka planen innan vi tar ett beslut, säger Petra Lundh.

Men Peter de Mander kommer inte att ge upp. Han har lovat sig själv att återkomma med samma förfrågan om att införa höstfullmäktige vid varje fullmäktige, så länge han är aktiv inom föreningen.

Annons

‒ Jag ger mig inte.

Vad är din reaktion på att regionstyrelsen föreslår att din motion ska avslås?

‒ Jag hade räknat med det svaret. Det är den enda vägen de kan ta. Hade de inte sagt nej hade det varit detsamma som att de erkänt att de gjort fel.

Den andra motionen som lagts fram föreslår en delning av Hyresgästföreningen Landskrona/Eslöv där Landskrona bildar en förening och Eslöv/Svalöv/ Kävlinge bildar en förening. Det förslaget har regionstyrelsen gett bifall åt. Hur det går för de båda motionerna återstår att se på lördag.

Läs också Nu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidare Hyresförhandlingar hemma vid köksbordet - nu väntar stegvis återgång till det nya normala Nej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.