HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Okej med fondtapeter

Göteborg ​​ Gör en fondtapet en lägenhet mindre attraktiv – med automatik? Nej, säger hyresnämnden och avslog en fastighetsägares krav på 2 300 kronor för omtapetsering.
Mellan 2006 och 2007 hyrde Mikael Höckerström och Helena Königsson en tvårumslägenhet i Kålltorp i Göteborg. Paret satte själva upp mönstrade fondtapeter i både sov- och vardagsrum.
När paret skulle flytta krävde fastighetsägaren att de skulle återställa fondväggarna till samma vita färg som de andra väggarna eller betala omkring
4 000 kronor för arbetet.
– Man får ju sätta en viss personlig prägel på sin lägenhet och vi tyckte inte tapeterna var för mycket, så vi bestämde oss för att inte ge med oss, säger Mikael.
Fastighetsägaren sänkte sitt krav till drygt 2 300 kronor för väggen i vardagsrummet men paret valde att med hjälp av Hyresgästföreningens jurist Maria Augustsson pröva ärendet i hyresnämnden.
– I dag finns det en inredningstrend och många väljer att inreda sin lägenhet med en fondvägg. Fastighetsägaren menade att fondväggar generellt sett sänker en lägenhets bruksvärde, men jag anser att det beror på hur de ser ut. Och den här var väldigt välgjord, därför var det principiellt viktigt att driva frågan, säger Maria Augustsson.
Nämnden var inte enig men bedömde att tapeten inte avvek för mycket från gängse smak och avslog fastighetsägarens krav.

Fakta: Inomhustemperatur

​FAKTA:

Du får måla, tapetsera och göra annat på egen bekostnad så att lägenheten blir som du vill. Men det ska vara snyggt och hantverksmässigt och inte för extremt. Avviker det för mycket från det som anses vara gängse smak kan hyresvärden ha rätt till ersättning för skadan.

Läs också Hyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstäderna Bilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden Här håller sensorer koll på soprummen - efter lyckat test digitaliseras alla kärl

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.