Annons

Olika regler för uteplatsen

Västerbotten Bygga ett bullerplank, eller plantera en ny häck. Glasa in delar av uteplatsen eller bygga en hundgård? Grundregeln är att fråga först.

​Vem drömmer inte om en väl tilltagen uteplats i anslutning till lägenheten under sommaren? Men på din uteplats får du inte göra vad du vill.

Annons
 
– Vi gör besiktningar av våra områden och kollar så att uteplatserna sköts, berättar Thomas Öhlander, på bostadsbolaget Mitthem i Sundsvall.
 
Hos Mitthem, och hos många andra hyresvärdar, får hyresgästerna inte bygga hund- eller kattgårdar, inte ens till enstaka djur. Låter man uteplatsen växa igen kan hyresvärden agera.
 
– Sånt måste vi slå ner på, anser Thomas Öhlander.
 
Hos Skebo i Skellefteå, vill man inte gå för hårt fram.
 
– Nej, det finns ofta anledningar till att folk inte sköter om sin uteplats. Det kan vara sjukdom eller rent oförstånd. Oftast är det grannarna som ringer och klagar. Då brukar vi försöka hjälpa till, säger Kenth Wiklund, Skebo.
I Luleå driver Lulebo ett projekt där hyresgäster kan få pengar för att exempelvis bygga likadana staket runt uteplatserna.
 
– Annars är vi mycket restriktiva kring vad man får göra. Vi vill ha enhetlighet i våra områden, säger Jan Wiklund, Lulebo.
 
Det krävs inget bygglov för att bygga staket, men du måste ha hyresvärdens tillstånd. Dina grannar kan även ha synpunkter på såväl höjd, material och färg.
Vill du glasa in din uteplats krävs det däremot bygglov.
 
– En gång har vi blivit tvungna att be en hyresgäst plocka ner inglasningen. Han hade använt gamla glasrutor från soptippen och hade startat en affär innanför. Det var att gå för långt tyckte vi, säger Kenth Wiklund.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk" Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet Nu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen Juristen om hyresgäster som krävs på betalning för störning: "Unik prövning blir vägledande" Hyresgästen Anastasiia anklagas för störningar: "Känner mig ständigt övervakad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.