Annons

Olika regler gäller för sommarjobben

Gävleborg Hundratals ungdomar i länet kommer snart att börja sommarjobba på ett bostadsföretag. Hem & Hyras enkät visar att reglerna för vem som får jobben ser olika ut. Vi ger också tips!
Många ungdomar sommarjobbar i sitt bostadsområde. Gräsklippning och rensning är vanliga arbetsuppgifter. Men de egna uteplatsen ska hyresgästerna sköta själva. Foto: LENA MATTSSON

Den som är mellan 14 och 19 år och bor i bostadsområdet Skytten i Söderhamn är i år garanterad ett jobb för värden Faxeholmen under tre veckor. Lönen är avtalsenlig och arbetet handlar bland annat om att rensa ogräs och skräp sex timmar om dagen.

– Vi ser det som en del av vår uppgift som samhällsaktör och vill stärka stoltheten och boinflytandet i området, säger marknadschef Anette Nord. (Läs mer här.)

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

För att få sommarjobb hos Gavlegårdarna krävs att man själv eller ens föräldrar hyr av företaget.
Kristina Kratz, HR-chef, motiverar kravet med att ”det är positivt för ungdomarna att vara med och hålla snyggt i sitt eget bostadsområde och vi tror att de lär sig att vara stolta över sin arbetsinsats”.

Annons

Hos Sandvikenhus och Faxe­holmen har hyresgästers barn förtur till sommarjobben. Bollnäsbostäder ger sommarjobb bara till dem som är skrivna i kommunen.

Nils-Erik Blomdahl, Hudiksvallsbostäders vd, skriver i sitt svar:
– Många av våra hyresgästers barn sommarjobbar och kopplingen till det område man jobbar på är en viktig del i vårt sociala engagemang.

Läs ocksåDärför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen"Man som står på sin utegård.

I enkäten som alla kommunala bostadsbolag i Gävleborgs län svarade på poängterar merparten att de ser sommarjobben som både ett sätt att ge ungdomar jobb och som en möjlighet att hålla extra fint i bostadsområdena över sommaren. 

Annons

I spalten till höger finns en illustration fylld av tips för dig som ska sommarjobba. Klicka på bilden så den blir större!

Fakta: Få har krav

Bollnäs BO I KOMMUNEN
Gävle JA
Hofors NEJ
Hudiksvall NEJ
Ljusdal NEJ
Nordanstig NEJ
Ovanåker NEJ
Sandviken FÖRTUR
Söderhamn FÖRTUR

Hem & Hyra frågade de kommunala bostadsföretagen om de kräver att sommarjobbarna ska bo hos dem.
Ockelbogårdar anställer inte egna sommarjobbare.

Fakta: Många får jobb

Hoforshus 5-8/via kommunen

Nordanstigsbostäder 8-10

Hudiksvallsbostäder 80

Bollnäsbostäder 16

Aefab 25-30

Ockelbogårdar 1/via kommunen

Gavlegårdarna 80/60 är ungdomar

Sandvikenhus 80

Faxeholmen 10-15

Ljusdalshem 66

Läs också Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande” Helle kunde inte ta sig till sin post – men nu får hon den i postlådan igen Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet Vill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.